Σάββατο 2 Μαρτίου 2002

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 7



Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                                Ορεστιάδα 2 - 3 - 2002
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                                          
Τηλ. & fax: 0552-24361
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  Νο 7  


Θέματα :
1.      Γενική Συνέλευση Προέδρων ΕΛΜΕ 29/3/02
2.      Για τις υπερωρίες και πάλι
3.      Πρωτοβουλία καθηγητών για τους ΚΑΛΑΣ








  1.      Στις 29 /3/02 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ Η δική μας ΕΛΜΕ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο, που «κατέβηκε» με απόφαση του Δ.Σ. Για άλλη μια φορά δεν έγινε Γ. Συνέλευση (παρευρέθηκαν 20 άτομα), από ότι φαίνεται οι συνάδελφοι ή δεν έχουν προβλήματα ή δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση τους.
          Τέσσερα ήταν τα βασικά θέματα : α)  ασφαλιστικό β) νέο μισθολόγιο γ) αυξήσεις δ) διορισμοί - αναπληρωτές. Συμμετείχαν 80 ΕΛΜΕ, η εισήγηση του Δ.Σ. που είχε σαν βασικούς άξονες τα θέματα αυτά υπερψηφίστηκε  από 49 ΕΛΜΕ, 19 κατά και 9 λευκά. Το πρόγραμμα δράσης περιλάμβανε 48ωρη απεργία, σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΛΜΕ για να ψηφιστεί απεργιακή κινητοποίηση θα πρέπει κατ αρχήν να πάρει το 50% των ΕΛΜΕ και κατόπιν με ονομαστική ψηφοφορία τα 2/3 των ψήφων που εκπροσωπούν οι ΕΛΜΕ ανάλογα με την αριθμητική δύναμη των μελών τους

          Το πρόγραμμα δράσης κατά την τελική ψηφοφορία έλαβε : ΝΑΙ 208 ψήφοι (46 ΕΛΜΕ) ΟΧΙ 114(24 ΕΛΜΕ) ΛΕΥΚΟ 50 (10 ΕΛΜΕ). Δεν συγκέντρωσε  την απαραίτητη πλειοψηφία και δεν εγκρίθηκε. Ύστερα από την εξέλιξη αυτή κατατέθηκε ομόφωνη πρόταση του προεδρείου της ΟΛΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση στις 11 Απριλίου 2002 (ημερομηνία που και η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε 24ωρη απεργία). Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε και είναι το πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ. Συγκεκριμένα, 303 ήταν οι θετικές ψήφοι, 23 οι αρνητικές και 43 οι λευκές ψήφοι.
          Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνέλευση συζητήθηκε επί μακρόν το θέμα των διορισμών - αναπληρωτών. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ είπε πως οι θέσεις της ΟΛΜΕ για τους μόνιμους διορισμούς είναι :
α) Άμεσος διορισμός των 16μηνιτών αναπληρωτών
β)  Διορισμοί κατόπιν, ανάλογα με το συνολικό χρόνο προϋπηρεσίας
γ)  Όχι σε νέο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
Για τις προσλήψεις αναπληρωτών η ΟΛΜΕ ζητάει διαφάνεια στην κατάρτιση των πινάκων Γ και Δ και συμμετοχή της ΟΛΜΕ στην κατάρτισή τους, να μη μειωθεί ο αριθμός των 30 προτιμήσεων , και να μην ισχύσουν οι κυρώσεις για την άρνηση διορισμού ως αναπληρωτή.
      Τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα για το σκληρά δοκιμαζόμενο λαό των Παλαιστινίων. Η Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ συμπαρίσταται στον αγώνα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση και ελευθερία. Καταδικάζουμε την γενοκτονία που συντελείται από την κυβέρνηση του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την εξομοίωση της βίας που ασκεί ένα άτομο - βομβιστής με την κρατική βία που εξασκεί το Ισραήλ εναντίον ενός ολόκληρου έθνους. Καταδικάζουμε επίσης και τους ηθικούς αυτουργούς της εθνοκάθαρσης αυτής, που δεν είναι άλλοι από τους Αμερικανούς, οι οποίοι με το πρόσχημα των σε βάρος τους τρομοκρατικών επιθέσεων, ενθαρρύνουν τον Σαρόν και είναι έτοιμοι για παρόμοια άνανδρα χτυπήματα με αυτό του Αφγανιστάν. Ζητάμε να σταματήσει η βία και να γίνουν δεκτές οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων.
  1. Το δελτίο τύπου που στάλθηκε για το γνωστό θέμα των υπερωριών είναι τι ακόλουθο :
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Στο θέατρο παραλόγου που καθημερινά βιώνουμε στο χώρο της Εκπαίδευσης (υποχρηματοδότηση, διορισμοί στα τέλη της χρονιάς, ελλείψεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού κ.λ.π.) προστίθενται συνέχεια νέες πράξεις.
Η τελευταία είναι η καθυστέρηση πληρωμής δεδουλευμένων. Συγκεκριμένα στον Βόρειο Έβρο από την περυσινή σχολική χρονιά 2000 – 01, οφείλονται 18.000.000 δρχ (52.800 Ευρώ) για υπερωριακές αποζημιώσεις (μονίμων, αναπληρωτών και ωρομισθίων) και σε αυτά προστέθηκαν άλλα 16.000.000 (47.000 Ευρώ) περίπου από την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Το παράλογο στο δράμα αυτό είναι, πως στις υπερωριακές αυτές αποζημιώσεις συγκαταλέγονται και ωρομίσθιοι καθηγητές που συνήθως δεν έχουν άλλους πόρους, οι οποίοι παράλληλα πληρώνουν νοίκια και μετακινήσεις (είναι σύνηθες φαινόμενο ένας ωρομίσθιος για 11 ώρες να μετακινείται σε τρία διαφορετικά σχολεία σε διαφορετικές μάλιστα πόλεις). Γιατί αναγκάζονται να το κάνουν αυτό; Κατόπιν « προτροπής » του Υπουργείου Παιδείας για να αποκτήσουν προϋπηρεσία και να διοριστούν σαν αναπληρωτές σε έναν από τους περίφημους πίνακες του Υπουργείου.
Φθάσαμε λοιπόν στην Ελλάδα του 2002 να υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι αναγκάζονται να επιδοτούν την εργασία τους.
Έλεος κύριοι «υπεύθυνοι» των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών. Βρείτε επιτέλους τα απαραίτητα κονδύλια να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι.

3.  Σας υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη ομάδα εκπαιδευτικών έχει δραστηριοποιηθεί για τους ΚΑΛΑΣ, τους απόγονους των στρατιωτών του Μ. Αλέξανδρου που ζουν στο Πακιστάν. Μέχρι τώρα έχουν κτισθεί αίθουσες για 8 σχολεία, ένα σπίτι μητρότητας (αίθουσα τοκετού, τουαλέττα, λουτρό κλπ), υδροδοτήθηκαν 2 οικισμοί, αναστυλώθηκε ναός, διαμορφώθηκε πλατεία σε χωριό κ.λ.π. Οι δραστηριότητες αυτές πρέπει να χρηματοδοτηθούν και γι αυτό διοργανώνεται τηλεμαραθώνιος στην ΕΤ3, το Σάββατο 13 Απριλίου (7 - 11 μ.μ). Σας στέλνουμε σχετική ανακοίνωση των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και παρακαλούμε να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι και οι μαθητές μας.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      Δεμερδεσλής Γιώργος                                                              Πετρέσης Κυριάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.