Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ Ορεστιάδα 22 - 03 - 2009

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας

Τηλ.FAX: 2552-24361

e-mail : belmeebr@otenet.gr

Blog : http://belmeevrou.wordpress.com

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ, ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ



Η κυβέρνηση, στο όνομα της κρίσης και των επιταγών της ΕΕ, σχεδιάζοντας «διορθωτικές» κινήσεις για τη δήθεν θετική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στο πλαίσιο  των κατευθύνσεων των Βρυξελλών και των οδηγιών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, εξαπέλυσε χθες την πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών ενάντια στους εργαζόμενους, που καλούνται μονόπλευρα να πληρώσουν την κρίση με πάγωμα μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, καθώς και των πάσης φύσεως επιδομάτων.

Παράλληλα, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια εμπαιγμού, ονομάζει την πολιτική της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, πολιτική στήριξης των «οικονομικά αδυνάτων», αντικαθιστώντας τις αυξήσεις με εξευτελιστικά επιδόματα-κοροϊδία για ένα πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων. Παράλληλα, άθικτα παραμένουν τα προνόμια της πλουτοκρατίας, τα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ουσιαστικά, επιδόματα ελεημοσύνης αντί εισοδηματικής πολιτικής ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα έχουν μηδενικές αυξήσεις με το ονομαστικό «πάγωμα» των αποδοχών τους, αλλά θα δουν τις αποδοχές τους ουσιαστικά να μειώνονται.

Οι άμεσες επιπτώσεις των μέτρων αυτών για τους εκπαιδευτικούς θα είναι οδυνηρές: α) όσοι έχουν Μισθολογικό Κλιμάκιο από το 12ο έως το 1ο, δηλαδή όσοι έχουν πάνω από 12 χρόνια υπηρεσίας, καθώς και β) όσοι είναι σε μεγαλύτερα κλιμάκια (Μ.Κ.18-13) και λαμβάνουν διάφορα επιδόματα, π.χ. μεταπτυχιακό, παραμεθορίου κ.λπ.  πλην του οικογενειακού, και ξεπερνούν και αυτοί τα 1.700 € μικτά, δηλ. η συντριπτική πλειονότητα του κλάδου μας, δεν θα πάρουν ούτε αυτό το εφάπαξ «επίδομα ελεημοσύνης» των 300 € και, συνεπώς, θα έχουν μηδενική αύξηση. Επίσης, το  «επίδομα» των 500 € θα λάβουν ουσιαστικά μόνο όσοι βρίσκονται στο 1ο Μ.Κ (νεοδιόριστοι χωρίς προϋπηρεσία). Ειδικά για τις αποδοχές των εκπαιδευτικών στις 31/12/2008 ίσχυαν τα εξής:

Ειδικότερα για εμάς στον Έβρο:

Τα βασικά επιδόματα: κίνητρο απόδοσης (100€), διδακτικό επίδομα (70€), εξωδιδακτικής απασχόλησης (341,56€) και παραμεθορίου (120€) ήταν συνολικά 631,56€

Εκπαιδευτικός λοιπόν με εισαγωγικό κλιμάκιο Μ.Κ. 18 (μηδενική προϋπηρεσία): 985€, είχε μεικτές αποδοχές (χωρίς οικογενειακό επίδομα) 1.616,56€.

Με Μ.Κ. 17: 1.025€ (προϋπηρεσία ενός έτους) είχε μεικτές αποδοχές 1.656,56€.

Με Μ.Κ. 16: 1.064€ (προϋπηρεσία τρία έτη) είχε μεικτές αποδοχές 1.695,56€.

Ενώ με Μ.Κ. 15: 1.104€ (προϋπηρεσία πέντε έτη) είχε μεικτές αποδοχές 1.735,56€.

Συνεπώς για τους εκπαιδευτικούς, από τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα, δικαίωμα αποκτούν μόνο όσοι έχουν προϋπηρεσία μέχρι πέντε έτη (δηλαδή μέχρι Μ.Κ. 16) και μόνο για το ποσό των 300€ (αν μάλιστα είχαν την «ατυχία» να παίρνουν μεταπτυχιακό επίδομα, δικαίωμα έχουν μόνο με Μ.Κ. 18).



Το πάγωμα, επίσης, των επιδομάτων οδηγεί στη συρρίκνωση του κατακτημένου με αγώνες επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών, που αναπροσαρμόζεται τιμαριθμικά.

Από την άλλη, η εξαγγελία της κυβέρνησης για νέο μισθολόγιο, που θα αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο, θα έχει ως αποτέλεσμα το διαχωρισμό νέων και παλαιών εργαζομένων, με συνέπεια εργαζόμενοι της ίδιας υπηρεσίας να έχουν διαφορετικές αποδοχές, με τεράστιες συνέπειες και για τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προωθεί μια πολιτική αντιπαράθεσης των εργαζομένων, νέων και παλαιών, μόνιμων και συμβασιούχων, προκειμένου μέσα από το κλίμα της αντιπαράθεσης να εφαρμόζει ανεμπόδιστα την πολιτική της.

Καταγγέλλουμε τη χρεοκοπημένη αυτή κυβερνητική πολιτική της μονόπλευρης και ανηλεούς λιτότητας για τους εργαζόμενους.

Αυτές οι κυβερνητικές αποφάσεις, μαζί με την κατάσταση των ασφαλιστικών μας ταμείων, για τα οποία πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επαχθή δανεισμό τους και σε επιβολή αυξημένης εισφοράς στους εργαζομένους, για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αντί της άμεσης κρατικής επιχορήγησής τους, κάνουν ακόμα πιο ζοφερή την οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στο δημόσιο γενικότερα, καθώς οδηγούν σε κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων μας αλλά και σε συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών - ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 2 Απρίλη και στα συλλαλητήρια, δίνοντας ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική πρόκληση.
Αγωνιζόμαστε  σθεναρά για τα δικαιώματά μας!

Αγωνιζόμαστε για την Παιδεία και το βιοτικό μας επίπεδο!

Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν έγιναν!



Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΑΛΕΒΥΖΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                       ΠΕΝΤΑΦΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.