Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 20

Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ Ορεστιάδα 09  - 09 - 2009

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας

Τηλ.FAX: 2552-24361

e-mail : belmeebr@otenet.gr

Blog: http://belmeevrou.wordpress.com



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  Νο 20


Την Τετάρτη 09-09-2009 συνεδρίασε το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ με τα εξής θέματα:

  1. Διορισμοί – Αποσπάσεις – Κενά

  2. Επιμόρφωση νεοδιόριστων

  3. Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου

  4. Νέα γρίπη

  5. 14ο Συνέδριο Ο.Λ.Μ.Ε.

  6. Διδασκόμενα μαθήματα στην Α΄ Γυμνασίου με υπολογιστή

  7. Εκλογή ταμία




Συνάδελφοι,

ευχόμαστε σε όλους καλή σχολική χρονιά, με υγεία, δύναμη και κουράγιο, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στο δύσκολο έργο μας για άλλη μια φορά. Μια σχολική χρονιά η οποία αρχίζει σε ένα βαρύ κλίμα και υπό τη σκιά της νέας γρίπης, των χιλιάδων κενών  σε εκπαιδευτικούς, με την έλλειψη βιβλίων και υλικοτεχνικής υποδομής, και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ότι σε περίπτωση επανεκλογής του θα παγώσει τους μισθούς και τα επιδόματα των εργαζομένων για δύο χρόνια. Ο πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μειώσει τα οδοιπορικά και τις υπερωρίες κατά 30% τουλάχιστον, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει ασφαλιστικό σοκ στους εργαζομένους με αύξηση των ορίων ηλικίας, που  θα πλήξει ιδιαίτερα τις γυναίκες. Σε όλα αυτά ως εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι απαντάμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία υψηλής ποιότητας, την οποία θα υπηρετούν αποκλειστικά μόνιμοι συνάδελφοι με πλήρη μισθοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όσο για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού του απαντάμε με δυο λέξεις: Φτάνει πια! Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν και αυτοί σίγουρα δεν είναι οι εργαζόμενοι.























  1. 1. Διορισμοί – Αποσπάσεις – Κενά

Για πρώτη φορά φέτος είχαμε το φαινόμενο διορισμών σε δόσεις οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί! Οι διορισμοί αυτοί είναι οι λιγότεροι σε αριθμό από κάθε άλλη φορά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην περιοχή μας ήρθαν μόνο 37 νεοδιόριστοι, όταν ο μέσος όρος τα τελευταία χρόνια είναι πάνω από 100 νεοδιόριστοι! Ανεπίτρεπτή χαρακτηρίζεται και η καθυστέρηση του ΥΠΕΠΘ να υποβάλλει αίτημα που θα εξαιρεί την εκπαίδευση από την απαγόρευση διορισμών κατά την προεκλογική περίοδο. Συνεχίζουμε να έχουμε πολλούς τρόπους διορισμού   ( ΑΣΕΠ, 24μηνο, 30μηνο, πολύτεκνους ), με αποτέλεσμα να καθιστούν το σύστημα διαβλητό ιδιαίτερα μέσω της Π.Δ.Σ.. Απαιτούμε οι συνάδελφοι που διδάσκουν στην Π.Δ.Σ. να προέρχονται αποκλειστικά από τον ενιαίο πίνακα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αναξιοκρατία – κομματικοκρατία που επικράτησε για άλλη μια φορά στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, έφεραν το αποτέλεσμα ο Βόρειος Έβρος να παραμείνει κυριολεκτικά γυμνός από καθηγητές. Τα κενά σε πανελλαδικό επίπεδο χιλιάδες! Στην περιοχή μας τη μέρα που ανοίγουν τα σχολεία έχουμε έλλειψη 42! συναδέλφων. Ταυτόχρονα το ΥΠΕΠΘ ανακοινώνει ότι οι πιστώσεις αναπληρωτών που θα κληθούν να καλύψουν τα κενά εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια του φετινού σχολικού έτους είναι 1700 λιγότερες από πέρυσι. Αυτό μας κάνει να καταλάβουμε ότι θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ωρομισθίων, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις των συνεδρίων μας και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα ωρολόγια προγράμματα και στη λειτουργία  των σχολείων μας.

Παραθέτουμε τα κενά ανά ειδικότητα:


































































ΚΛΑΔΟΣΠΕ01ΠΕ 02ΠΕ 06ΠΕ 07ΠΕ 34ΠΕ 08ΠΕ 09ΠΕ 10ΠΕ 13


ΠΕ 15




ΠΕ 17.01ΠΕ 17.02ΠΕ

ΠΕ 17.03




ΠΕ 18ΠΕ 19-20ΔΕ 01.02ΤΕΧΝ. Γ/ΣΙΟΥ
Β ΠΕΡΙΟΧΗ-48-249-38-55-4-17-19-13-4


-55-44-92-45-1-11


Γ ΠΕΡΙΟΧΗ-23





-3


-9


-8


-12-4


-4


-4


-6

Πηγή: Γραφείο Δ/θμιας 10-09-09

















  1. 2. Επιμόρφωση νεοδιόριστων

Για άλλη μια χρονιά είχαμε μια μη ουσιαστική και πρόχειρη επιμόρφωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται ούτε στους επιμορφωτές αλλά ούτε στους επιμορφωμένους. Οφείλεται αποκλειστικά στην προχειρότητα της οργάνωσης των Π.Ε.Κ. από το ΥΠΕΠΘ και στην έλλειψη χρηματοδότησης. Παραμένουμε σταθερή στην διεκδίκηση μας για ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με απαλλαγή από τα διδακτικά μας καθήκοντα. Όσων αφορά την περιοχή μας, απαιτούμε τη δημιουργία Π.Ε.Κ. στον Βόρειο Έβρο λόγω της γεωγραφικής απόστασης του νομού μας, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται οι συνάδελφοι να μετακινούνται, διότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους και ταυτόχρονα αναγκάζονται να ξοδεύουν πολλά χρήματα. Καταγγέλλουμε τη λειτουργία των Π.Ε.Κ. για φέτος αποκλειστικά στην Αλεξανδρούπολη και απαιτούμε την άμεση αποζημίωση των συναδέλφων για οδοιπορικά και διανυκτερεύσεις από την ημέρα δημοσίευσης του Φ.Ε.Κ. διορισμού τους.

  1. 3. Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου

Για άλλη μια φορά η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ μετατρέπει τον καθηγητή – λειτουργό σε γραφειοκράτη – υπάλληλο. Αυτό το πράττει ζητώντας του να καταθέσει γραπτά τον προγραμματισμό της ύλης, χωρίς να την ενδιαφέρει πώς θα διδάξει αυτήν την ύλη, με ποια μέσα, με ποια ουσιαστική επιμόρφωση. Το κορυφαίο όλων είναι ότι ζητάει προγραμματισμό ύλης από τους καθηγητές χωρίς να υπάρχουν καθηγητές στα σχολεία μας. Πιστεύουμε ότι η απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ να ζητάει γραπτό προγραμματισμό ύλης υποβαθμίζει το έργο του εκπαιδευτικού ή στην χειρότερη για μας περίπτωση αφήνει υπονοούμενα για πλημμελή άσκηση καθηκόντων. Κατόπιν αυτών καλούμε τους συναδέλφους να μην καταθέσουν τον προγραμματισμό της ύλης, αλλά υπεύθυνα να ασκήσουν το έργο τους, όπως αυτή γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Όσον αφορά τον προγραμματισμό εκδρομών και άλλων δραστηριοτήτων της σχολικής κοινότητας, εμείς που γνωρίζουμε την εκπαιδευτική πραγματικότητα θεωρούμε αυτονόητο ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτός ο προγραμματισμός δεν μπορεί πρακτικά να υλοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση αναλαμβάνουμε τη συνδικαλιστική κάλυψη όσων συναδέλφων δεν καταθέσουν γραπτό προγραμματισμό ύλης.

  1. 4. Νέα γρίπη

Από προχειρότητα διέπεται και η αντιμετώπιση της νέας γρίπης από την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ. Μόλις μια μέρα πριν την έναρξη των μαθημάτων το ΥΠΕΠΘ ενημερώνει μόνο τους Διευθυντές των σχολείων και τις καθαρίστριες, αδιαφορώντας για την ενημέρωση των μαθητών, γονέων και καθηγητών, όταν μάλιστα οι τελευταίοι καλούνται να αναλάβουν τη θέση του «συντονιστή γρίπης». Επιπρόσθετα τα μέτρα κατά της νέας γρίπης σκοντάφτουν στην ελλιπή χρηματοδότηση. Ενδεικτικά

αναφέρουμε τα ερωτήματα: πώς θα απέχει ο κάθε μαθητής από τον άλλο ένα μέτρο, όταν το ΥΠΕΠΘ δεν έχει διάθεση να μείωση το όριο μαθητών ανά τμήμα; ποιοι θα καθαρίζουν τα σχολεία όταν το ΥΠΕΠΘ δεν έχει πληρώσει της ελάχιστα αμειβόμενες συμβασιούχες καθαρίστριες; Δεν έχει συνάψει συμβάσεις εργασίας για τη φετινή χρονιά, καθώς δεν επαρκούν οι υπάρχουσες καθαρίστριες και χρειάζονται ακόμα 7.500. Πολλές είναι και οι ελλείψεις καθαριστριών στο Βόρειο Έβρο. Πώς θα αγοραστούν τα απαραίτητα υλικά για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, όταν το ΥΠΕΠΘ ανακοινώνει ότι δεν θα διαθέσει επιπρόσθετα κονδύλια στους προϋπολογισμούς των σχολικών επιτροπών. Τέλος καταγγέλλουμε την εμπορευματοποίηση της υγείας στην εκπαίδευση καθώς ήδη από τα σχολεία μας παρελαύνουν εταιρίες με τιμοκαταλόγους για προϊόντα πρόληψης κατά της νέας γρίπης.

  1. 5. 14ο Συνέδριο Ο.Λ.Μ.Ε.

Άκρως πετυχημένη χαρακτηρίζεται η παρουσία της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΕΒΡΟΥ στο 14ο Συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε..Αυτό πηγάζει κυρίως από το κείμενο που κατατέθηκε από την Ε.Λ.Μ.Ε. μας με προτάσεις για την παραμεθόριο και την αξιοκρατία. Σημειώνεται ότι το κείμενο υπογράφτηκε από όλες τις παραμεθόριες περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Το κείμενο επισυνάπτεται.

  1. 6. Διδασκόμενα μαθήματα στην Α΄ Γυμνασίου με υπολογιστή

Εξαγγελία εντυπωσιασμού χαρακτηρίζεται η διδασκαλία τουλάχιστον δύο μαθημάτων με υπολογιστή αφενός διότι δεν εντάσσεται στα αναλυτικά προγράμματα και αφετέρου διότι δεν υπάρχουν συνάδελφοι με πιστοποίηση επιπέδου Β΄, η οποία είναι απαραίτητη για την διδασκαλία των μαθημάτων με υπολογιστή όπως αναφέρει η εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ. Και για τους λόγους αυτούς ζητάμε άμεσα να ξεκινήσουν σεμινάρια υπολογιστών τόσο για την πιστοποίηση επιπέδου Β΄,  όσο και για την πιστοποίηση επιπέδου Α΄.

  1. 7. Εκλογή  ταμία

Το Δ.Σ. εξέλεξε νέο ταμία τον Αναστασιάδη Πασχάλη ( πρόταση Δ.Α.Κ.Ε. ) με 4 ψήφους έναντι 3 ψήφων που έλαβε η Οικονομίδου Μαρία (πρόταση Π.Α.Σ.Κ. ).




Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ







ΑΛΕΒΥΖΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                       ΠΕΝΤΑΦΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.