Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ποιος είπε ότι για τους εκπαιδευτικούς τα «δώρα» κόπηκαν; Καταγγελία για τις αλλαγές στις περιοχές μετάθεσης


      Το καινούριο δώρο του υπουργείου για τους εκπαιδευτικούς με αφορμή και τη νέα χρονιά, είναι οι αλλαγές των περιοχών μετάθεσης στη Β/θμια εκπαίδευση. Οι συγκεκριμένες μεταβολές εντάσσονται στη διοικητική μεταρρύθμιση στο χώρο της εκπαίδευσης (κατάργηση γραφείων, συγχωνεύσεις Α/θμιας και Β/θμιας Διεύθυνσης ανά νομό κλπ), που ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου παιδείας (Διαμαντοπούλου – Χριστοφιλοπούλου) και αποδεδειγμένα έχουν πολλαπλή στόχευση.

     Οι εμπνευστές αυτών των αλλαγών, σίγουρα δεν έχουν καμιά επαφή με την εκπαιδευτική πραγματικότητα και δεν έχουν διδάξει μάλλον ούτε μια ώρα σε σχολείο. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αδιαφόρησε για μια ακόμη φορά, προκειμένου να συζητήσει το θέμα με την ΟΛΜΕ και δεν έλαβε υπόψη της ούτε καν τις εισηγήσεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης!
     Οι επιπτώσεις από τη μείωση των περιοχών μεταθέσεων (στη συντριπτική πλειοψηφία ένας νομός είναι μία περιοχή), θα οδηγήσουν στην ελαχιστοποίηση των οργανικών θέσεων, τον περιορισμό των μεταθέσεων, την εξόντωση όσων είναι στη διάθεση, την αδυναμία στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων.
     Συγκεκριμένα για το νομό Έβρου και την περιοχή μας, επισημαίνουμε τα εξής:
1. Λόγω των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων, υπάρχουν κενά στα αστικά κέντρα που θα καλυφθούν με βελτιώσεις από συναδέλφους των σχολείων της περιφέρειας. Με δεδομένο τους ελάχιστους μόνιμους διορισμούς και τις μηδαμινές προσλήψεις αναπληρωτών (όσες γίνονται θα αφορούν δυσπρόσιτα σχολεία και ήδη υπάρχει μεγάλο ποσοστό άρνησης ανάληψης υπηρεσίας από τους αναπληρωτές στα σχολεία αυτά), εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι τα σχολεία της περιφέρειας θα υπολειτουργούν, έχοντας πολλά κενά καθηγητών και άμεσο κίνδυνο να μαραζώσουν και να κλείσουν.
2. Ο υπολογισμός των οργανικών κενών για τις μεταθέσεις του 2013, επειδή θα γίνει σε επίπεδο νομού πλέον, θα δώσει ελάχιστα κενά και μάλιστα μόνο σε λίγες ειδικότητες (ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04). Αυτό και σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση του ωραρίου απλά σημαίνει εκμηδένιση των μεταθέσεων.
3. Οι διαθέσεις σε άλλα σχολεία όσων δεν συμπληρώνουν ωράριο, δεν θα υπόκεινται σε φραγμούς από τις περιοχές μετάθεσης που υπήρχαν μέχρι τώρα (οι συνάδελφοι λ.χ. των  Μεταξάδων θα συμπληρώνουν ωράριο στην Ορεστιάδα;). Κάτι τέτοιο θα σημαίνει αφάνταστη ταλαιπωρία και μεγάλη οικονομική αφαίμαξη των συναδέλφων που θα αναγκαστούν να συμπληρώνουν ωράριο σε πολλά σχολεία με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους και με δεδομένο ότι το υπουργείο δε δικαιολογεί πλέον υπερωρίες λόγω διάθεσης και οδοιπορικά στις περισσότερες περιπτώσεις.
Το Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ ζητάει:
Α) Την ανάκληση αυτής της απόφασης
Β) Από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να συγκαλέσει άμεσα Γ.Σ. των ΕΛΜΕ, για να ληφθούν αποφάσεις για πολύμορφες κινητοποιήσεις, με στόχο την ανατροπή των μέτρων που καταργούν τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας.
Για το Δ.Σ.
                   Η Πρόεδρος                                                           Ο Γ. Γραμματέας
                Γιαννάτου Κική                                                            Χασκής Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.