Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Αθήνα, 24 Απριλίου 2016
Α.Π.:43
ΠΡΟΣ:
Υπουργό Παιδείας
κ. Ν. Φίλη
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων 
κ. Γ Κατρούγκαλο

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

          Το ΔΣ της ΟΛΜΕ επανέρχεται στο σοβαρό ζήτημα του δικαιώματος των εκπαιδευτικών να επιλέγουν το χρόνο που θα υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση. Υπογραμμίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ο μοναδικός κλάδος μονίμων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν. Το καθεστώς αυτό της ανισοτιμίας μέσα στο Δημόσιο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση ακόμα και με τα θεμελιώδη, συνταγματικά κατοχυρωμένα, δικαιώματα της ισονομίας και της ισοτιμίας όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
   Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 20, του αρθ. 36 του Ν.4186/13, το διάστημα υποβολής αίτησης παραίτησης περιορίστηκε ακόμα περισσότερο στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου κάθε έτους, ενώ η λύση της υπαλληλικής σχέσης ορίζεται στις 30/6, γεγονός που στερεί από πολλούς συναδέλφους ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  Θεωρούμε αναγκαίο να παρθούν άμεσα όλες εκείνες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας ώστε να αρθούν αυτές οι αδικίες και οι ανισότητες σε βάρος των εκπαιδευτικών.
  Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. ζητά να δίνεται, τουλάχιστον, η δυνατότητα περισσότερες φορές μέσα στο χρόνο στους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα για συνταξιοδότηση.
Προτείνουμε συγκεκριμένα:
1. Όσοι παραιτούνται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου (για να υπολογίζονται τα κενά) να γίνεται λύση της υπαλληλικής τους σχέσης την 31η Αυγούστου και όχι την 1η Ιουλίου.
2. Να δίνεται, επιπλέον, η δυνατότητα στο τέλος των τριμήνων (Α΄ και Β΄ ) ή του τετραμήνου στα Λύκεια, να υποβάλλονται παραιτήσεις των εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση, με την υποχρέωση να έχουν προειδοποιήσει δεσμευτικά τρεις μήνες πριν την υπηρεσία, ώστε να προγραμματίζεται η ανάλογη αναπλήρωση.

Η παραπάνω άνιση και άδικη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών τη φετινή σχολική χρονιά γίνεται τραγική και ως προς τις συντάξιμες αποδοχές, αφού τις προσεχείς ημέρες σχεδιάζεται να ψηφιστούν νέες ρυθμίσεις οι οποίες θα επιφέρουν μεγάλες μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές, στα πλαίσια του νέου νόμου που θεωρούμε ότι διαλύει την κοινωνική ασφάλιση. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα εξαναγκαστούν σε συνταξιοδότηση με τους νέους όρους υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, κάτι που δεν ισχύει για όλους τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους.

Το  ΔΣ της ΟΛΜΕ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που να ορίζει ότι για το έτος 2016, οι εκπαιδευτικοί που θα υποβάλλουν αίτηση παραίτησης το 3ο δεκαήμερο του Απριλίου, όπως ο σχετικός νόμος ορίζει, με την αίτηση παραίτησης να θεωρείται ότι γίνεται αυτοδικαίως αποδεκτή και η λύση της υπαλληλικής τους σχέσης. Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.