Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Γ.Σ. ΠΡΟΕΔΡΩΝ 20/01/18


Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι



Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μία μαραθώνια Γ.Σ. Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας.

Από τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ εκφράστηκε έντονη αντίθεση για όσα μέτρα έχουν ψηφιστεί έως τώρα, αλλά και για όσα ακολουθούν, θεωρώντας ότι  θίγουν τόσο τα εργασιακά μας δικαιώματα, όσο και τα δικαιώματα των μαθητών στην ποιοτική δημόσια εκπαίδευση. Έγινε εκτενής αναφορά στην επιτακτική ανάγκη υλοποίησης μόνιμων διορισμών και υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών, στα αντιδραστικά εκπαιδευτικά μέτρα της 3ης αξιολόγησης (κριτήρια συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων, υποχρεωτική 30ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία και νέα καθήκοντα, κατάργηση της δυνατότητας δωρεάν σίτισης-στέγασης των μονίμων εκπαιδευτικών νησιών και ορεινών περιοχών από τους Δήμους), αλλά και στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα (νέο Λύκειο, νέες Υποστηρικτικές Δομές, Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής επάρκειας, αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση κλπ). Όλα τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι οδηγούν στην επιπλέον συρρίκνωση του εκπαιδευτικού δυναμικού και του δημόσιου σχολείου.

Ασκήθηκε έντονη κριτική για τον τρόπο που χειρίζεται τα σοβαρότατα εκπαιδευτικά θέματα η ΟΛΜΕ με αποκορύφωμα την αναβολή την τελευταία στιγμή της προγραμματισμένης για της 13/01 Γ.Σ. Προέδρων και το μπέρδεμα που επικράτησε με τον τρόπο κήρυξης της απεργίας στις 15/01 ημέρα ψήφισης των μέτρων. Το  γεγονός αυτό εκφράστηκε άλλωστε και στο αποτέλεσμα των ψηφοφοριών, αφού η εισήγηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες πλειοψηφίες ούτε στο πλαίσιο αιτημάτων, ούτε στο πρόγραμμα δράσης. Ανάλογη κριτική ασκήθηκε και στην ΑΔΕΔΥ για τη μέχρι τώρα στάση της. 

Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. πήραμε ως Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου την πρωτοβουλία μαζί με άλλες ΕΛΜΕ, συντάξαμε και υπογράψαμε 3 ψηφίσματα που καταθέσαμε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην ολομέλεια, πιστεύοντας ότι ο κλάδος πρέπει να αντιδράσει με κάθε τρόπο στην επίθεση που δέχεται.

    1. Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ θεωρεί απαράδεκτες τις νέες ρυθμίσεις του 30ωρου για την επιβολή της υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο και αποφασίζει τη μη εφαρμογή του. Καλούμε τους συναδέλφους να συνεχίσουν να εργάζονται στο σχολείο όπως μέχρι τώρα. Αν επιχειρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο να επιβληθεί το 30ωρο, δεν το εφαρμόζουμε με την κάλυψη των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ.

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από το σώμα και αποτελεί θέση του κλάδου.

   
   2. Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προώθηση νέων συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων που ετοιμάζεται με βάση διάταξη του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Σύσσωμος ο κλάδος των εκπαιδευτικών θα αποτρέψει κάθε προσπάθεια συγχώνευσης-κατάργησης σχολικής μονάδας με κάθε πρόσφορο τρόπο σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων, τους μαθητές και την τοπική κοινωνία.
Καταγγέλλουμε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών εγγραφών σε ΕΠΑ.Λ, ΓΕ.Λ και Γυμνάσια που μεταξύ των άλλων στοχεύει στη μείωση του αριθμού των τμημάτων, κατάργηση τμημάτων τομέων-ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ και κατευθύνσεων-ομάδων προσανατολισμού στα ΓΕ.Λ., την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε τμήματα και σχολεία, διευκολύνοντας τις συγχωνεύσεις των σχολείων.

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από το σώμα και αποτελεί θέση του κλάδου.


3. Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ απαιτεί άμεση κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου για την αξιολόγηση. Σε κάθε απόπειρα εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και της ατομικής αξιολόγησης-χειραγώγησης του εκπαιδευτικού απέχουμε αυτόματα από κάθε διαδικασία με βάση την ισχύουσα απόφαση για το Δημόσιο Τομέα.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι θα μας βρουν απέναντι, όσοι απεργάζονται σενάρια ανατροπής της απόφασης που η πλειοψηφία των Ομοσπονδιών στο Δημόσιο έχει υιοθετήσει.
Καλούμε την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να μην τολμήσει να αναιρέσει αυτήν την απόφαση.

Το ψήφισμα δεν μπήκε από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σε ψηφοφορία και θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο.

Είναι δεδομένο ότι το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει άμεσα να ανασυγκροτηθεί. Όλο το επόμενο διάστημα οφείλει να υψώσει το ανάστημα που του αναλογεί και να αντιπαρατεθεί με την πολιτική της αποψίλωσης του δημόσιου σχολείου, των εργασιακών μας δικαιωμάτων και εκείνους που την εφαρμόζουν.
Ο κλάδος έχει δείξει στο παρελθόν ότι ξέρει να αγωνίζεται με αποφασιστικότητα, να παλεύει συλλογικά και να έχει νίκες. Δεν μένει παρά να πιστέψουμε στην αναγκαιότητα της άμεσης αντίδρασης που πρέπει να είναι ανάλογη της επίθεσης που δεχόμαστε.

Καμία έκπτωση σε όλα όσα μας αναλογούν!


Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος


Γιαννάτου Κική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.