Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ! ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΣΤΙΣ 11π.μ. !



Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                                               Ν.Ορεστιάδα 12 - 02 – 2020

ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                          Αρ. Πρωτ. : 11

e-mail :b.elme.evrou@gmail.com

blog:http://b-elme-evrou.blogspot.gr/


ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ!

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΣΤΙΣ 11π.μ.



Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έρχεται να συμπληρώσει τον νόμο Κατρούγκαλου, και οδηγεί στην ισοπέδωση συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για το σύστημα των τριών πυλώνων και της ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται:

     Διατήρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον ν.4336/15 του ΣΥΡΙΖΑ (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων. Αυτό, ειδικά για τους ελαστικά εργαζόμενους, όπως οι νέοι και νέες εκπαιδευτικοί, όπου κάθε έτος μετριέται σε 9μηνα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνταξιοδοτείται κανείς πριν τη συμπλήρωση των 67 χρόνων. Η ηλικία αυτή θα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω από 1-1-2021 μέχρι και τα 70 έτη, όταν αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, όπως προβλέπεται.

Για όσους εργάζονταν μέχρι 31-12-1992 ισχύουν κάποιες μεταβατικές διατάξεις ως προς τα όρια ηλικίας, εφόσον θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31-12-2021. Για όσους έχουν διοριστεί από 1-1-1993 και για τους νέους που θα προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα ισχύουν τα όρια ηλικίας από 1-1-2022, δηλ. 62 έτη με 40 χρόνια εργασίας ή 67 έτη με 15 χρόνια συντάξιμη εργασία.

     Νέες μειώσεις στις συντάξεις πείνας. Με τον νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξη διαχωρίστηκε σε εθνική (384 €) και σε ανταποδοτική, με ανώτατο  ποσοστό αναπλήρωσης μέχρι τώρα 42,80 με 40 χρόνια εργασίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νέο νομοσχέδιο αυξάνει τα ποσοστά αναπλήρωσης κυρίως αυτά που αφορούν 40 χρόνια εργασίας, αλλά επειδή μειώνει την βάση υπολογισμού της σύνταξης τελικά οι συντάξεις μειώνονται! Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμα παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ. Το μειωμένο κατά 226εκ ευρώ (155 εκατ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις και 71 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές) κονδύλι του φετινού προϋπολογισμού είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

     Διατήρηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.

     Ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) στον ΕΦΚΑ ανοίγοντας το δρόμο για την πιθανή πλήρη κατάργησή του, ενώ ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ (στο σύστημα) και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.

     Διατήρηση και επέκταση της λεηλασίας, που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη για επιστροφή των κλεμμένων.

·                     Διατήρηση των εξευτελιστικών ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.

·                     Στο νομοσχέδιο μειώνονται κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων θα φέρει ονομαστικές αυξήσεις, για να «καταπιούμε» τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η τεράστια απώλεια εσόδων από τη μείωση των εισφορών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του συστήματος και στην αναζήτηση ατομικών λύσεων στην ιδιωτική ασφάλιση.

     Καμία πρόβλεψη για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους της περιόδου 2010 – 2012.

     Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους.

Η νέα αντιασφαλιστική επίθεση αφορά όλη τη ζωή μας, καθώς η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, αλλά σχετίζεται με την υγεία, την πρόνοια, την περίθαλψη, τις άδειες, το δικαίωμα στη μητρότητα, τα ΑΜΕΑ, τις κοινωνικές παροχές, το χρόνο και την ασφάλεια της εργασίας κ.ά. και δημιουργεί κλίμα γενίκευσης της ελαστικής και της ανασφάλιστης εργασίας.

Δεν εκχωρούμε τους κόπους μιας ζωής στο κράτος, στις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και την εργοδοσία.

Η καθολική ασφάλιση όλων και το καθολικό δικαίωμα στις παροχές υγείας και τη σύνταξη που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες διαβίωσης όλων των ηλικιωμένων, αποτελούν αδιαπραγμάτευτα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Αποτελούν κοινωνικό εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, την λαϊκή οικογένεια.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

     Να μην ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο  της κυβέρνησης. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και ρυθμίσεις καθώς και όλοι οι νόμοι και διατάξεις που διαλύουν το ασφαλιστικό σύστημα με τις ρυθμίσεις του τρίτου και τέταρτου μνημονίου.

     Καθολικό δικαίωμα στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση και δημόσια δωρεάν περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.

     Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.

     Ανώτατο συνταξιοδοτικό όριο στα 30 χρόνια εργασίας.

     Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στο δημόσιο. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού, τώρα! Καμιά σύνταξη κάτω από το βασικό μισθό τον οποίο παλεύουμε στα συνδικάτα και προτείνουμε στα σχέδια ΣΣΕ.

     Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, κράτος, εργοδότες (80 δις έως 2010, δομημένα ομόλογα, PSΙ κ.λπ.).

     Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας με αυστηρές ποινές στους εργοδότες. Κατάργηση όλων των μορφών ευέλικτης και ελαστικής εργασίας.

     Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – Όχι στο προσοντολόγιο. Μονιμοποίηση των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.

     Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Πλήρης ασφάλιση και περίθαλψη για τη μερική απασχόληση, την ελαστική και εκ περιτροπής εργασία, τις διάφορες μορφές μαθητείας και κατάρτισης, την απασχόληση με βάουτσερ ή σε προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», τα χρόνια στράτευσης.

     Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή πρόσφυγες-μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα.


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Η απεργία αυτή να γίνει εφαλτήριο κλιμάκωσης και ανατροπής με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.



Για το Δ.Σ.



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιαννάτου Κική                                        Γεωργουσίδου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.