Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                                                      Ορεστιάδα 3 - 9 – 2020




ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων να αποτελεί βασική πλευρά για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το πρώτο σχολικό κουδούνι θα βρει τα προβλήματα καθαριότητας να παραμένουν και να διογκώνονται δίπλα στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν συνολικά στα σχολεία.

H απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο πρόσληψης των σχολικών καθαριστ(ρι)ών αναθέτοντας την αρμοδιότητα και την ευθύνη στους Δήμους και όχι πλέον στις σχολικές επιτροπές, διατυμπανίστηκε ως μεγάλη αλλαγή και βελτίωση για την ποιότητα της καθαριότητας που απαιτείται σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας. Όμως, αντί για μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονταν εδώ και πολλά χρόνια στα σχολεία, αντί για ουσιαστική αύξηση των προσλήψεων ώστε να τηρούνται με επάρκεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε κριτήρια προσλήψεων των καθαριστ(ρι)ών (συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ) που οδηγούν σε ελαχιστοποίηση των προσλήψεων.

Τα όποια μπαλώματα της κυβέρνησης και των Δήμων που γίνονται τις τελευταίες μέρες όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις στα εκτεταμένα προβλήματα της σχολικής καθαριότητας στη βάση των πραγματικών και επειγουσών αναγκών, αλλά δυναμώνουν το κλίμα ανασφάλειας μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας».

Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει σε ομηρία τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα με τις νέες συμβάσεις να έχουν χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του διδακτικού έτους ενώ παράλληλα, από τις 9.500 θέσεις, οι μισές περίπου χαρακτηρίζονται ως συμβάσεις μερικής απασχόλησης δηλαδή εργασία των 3.5 ωρών.

Σε συνθήκες πανδημίας, το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών αλλά ευθύνη του κράτους.

Απαιτούμε:

-Την επαναπρόσληψη όλων των καθαριστ(ρι)ών που μέχρι πριν από δύο μήνες δούλευαν στα σχολεία μας, χωρίς καμιά μείωση των ωραρίων τους.

-Μονιμοποίηση όλων των καθαριστ(ρι)ών και νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.