Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 47 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..

 


Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                                                      Ορεστιάδα 12- 11 – 2020

ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                       Αρ. Πρωτ. : 35

e-mail :b.elme.evrou@gmail.com                                                        

blog:http://b-elme-evrou.blogspot.gr/

 

     «Πώς μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε;» γράφει ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος λίγο μετά την είσοδο του τανκ και το τέλος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όταν πια μόνο η πεσμένη πόρτα, η μυρωδιά του καμένου και τα συνθήματα στους τοίχους έχουν μείνει στο χώρο.

    Όταν πια όλα έχουν τελειώσει από τις τρεις εκείνες μέρες κατάληψης που έμελλε να αλλάξουν την ιστορία, μια φλόγα έχει μείνει, αιωρείται, διαστέλλεται και εξαπλώνεται. Η φλόγα της αντίστασης και της εξέγερσης απέναντι στο άδικο, για την υπεράσπιση της ζωής, της παιδείας, της υγείας, της δουλειάς με δικαιώματα, της ελευθερίας. Αυτή η φλόγα συνεπαίρνει και σήμερα, 47 χρόνια μετά.

         Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, που επέλεξε μέσα σε συνθήκες πανδημίας και απαγορεύσεων, να εντείνει την καταστολή και τα μέτρα αυταρχισμού με κορυφαία κατασταλτική πράξη, την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου, δε θα μας κάνει να σιωπήσουμε.  Θα τιμήσουμε την επέτειο του Νοέμβρη και τους νεκρούς, φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματά μας ακόμα και κάτω από τις μάσκες.

       Ο Νοέμβρης πάντα θυμίζει πως είναι ο λαός που γράφει την ιστορία      

   Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποδεικνύει πως όποια και αν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων, όσο ισχυρές κι αν είναι οι συμμαχίες τους, η δύναμη του εργαζόμενου λαού μπορεί να τους τα ανατρέψει και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. 

          Έτσι γράφτηκε η ιστορία, με αντίσταση και αγώνα. 

      Με τη δημοκρατία των συνελεύσεων όπου χτίστηκε η συλλογική δύναμη που έδωσε έμπνευση, που έκανε το ΕΜΠ κέντρο αγώνα του λαού της Αθήνας και οργάνωσε την κάθε στιγμή του αγώνα, από το ραδιόφωνο ως το ιατρείο.

Με τη στήριξη του εργαζόμενου λαού, της μαθητικής νεολαίας, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών. Έτσι και σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους για να μην πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα για άλλη μια φορά.

        Μ’ αυτόν τον αέρα της αντίστασης οφείλουμε να μπολιάσουμε τα σωματεία. Η οργάνωση σ’ αυτά και οι διεκδικήσεις μας για την προστασία της υγείας μας, για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα είναι η πιο ξεκάθαρη απάντησή μας στις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ, του κεφαλαίου και των πληρωμένων κονδυλοφόρων να συκοφαντήσουν τους αγώνες μας,  είναι η καλύτερη απάντηση μπροστά στην ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας

    

         Τα συνθήματα  του Πολυτεχνείου “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”,  “Απόψε πεθαίνει Φασισμός” , “Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία” παραμένουν ανεξίτηλα. Η χούντα μπορεί να ανατράπηκε όμως  το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά  κρίσεις,  πολέμους, καταπίεση είναι εδώ! Θα τα φωνάζουμε ξανά και ξανά ως απάντηση σε αυτούς που καλλιεργούν  τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία, την υποταγή στα συμφέροντα του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου, σε αυτούς που εξοντώνουν λαούς και ξαναμοιράζουν τις αγορές, για να μας πείσουν ότι οι "συμμαχίες" τους δήθεν θα μας προστατέψουν.

 

 

        Το πνεύμα του Νοέμβρη του 73’ πλανιέται ακόμα πάνω από τους δρόμους του αγώνα.

  

       Οι εκπαιδευτικοί  μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους  θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστά στον αγώνα για τη μόρφωση, την υγεία, τη δουλειά, τη ζωή που μας αξίζουν, μπροστά στον αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση.

    

      47 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας που συγκλόνισαν την Αθήνα με την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα τον Νοέμβρη του 1973 το  Πολυτεχνείο συνεχίζει και ζει στους σημερινούς αγώνες μας και το μήνυμά του, επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε,  θα είναι πιο ηχηρό φέτοςΑπό τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση  της ΝΔ έχει αφήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς «απροστάτευτους». Δεν πήρε ούτε ένα μέτρο ώστε να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία  με τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Δεν εξασφάλισε διορισμούς εκπαιδευτικών και εύρεση αιθουσών, ώστε να λειτουργήσουν ολιγομελή τμήματα.   Δεν πρόβλεψε τη διενέργεια μαζικών  δωρεάν τεστ κορωνοϊού.  Δεν έκανε προσλήψεις  για να υπάρχει το μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, καθώς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και των πρωτοκόλλων. Αντίθετα όλο αυτό το διάστημα πορεύεται με αποκλειστική επίκληση της ατομικής ευθύνης.

 ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ.

 

       Η πρόθεση της κυβέρνησης για παραπέρα μέτρα καταστολής και αυταρχισμού  φάνηκε ξεκάθαρα όλο το προηγούμενο διάστημα με την ένταση του αυταρχισμού απέναντι στους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας, απέναντι στους μαθητικούς αγώνες.  Αντί να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών,  των εργαζομένων για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, τα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους, τα ΜΜΜ σαρώνει με νέα νομοσχέδια κάθε μορφωτικό-εργασιακό  δικαίωμα που έχει μείνει όρθιο και  ετοιμάζει νέο γύρο επίθεσης και καταστολής  στους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, καθιστώντας παράνομες τις απεργίες και τις καταλήψεις, καταργώντας το 8ωρο, στερώντας το δικαίωμα στη δουλειά, καταδικάζοντας σε μαζική ανεργία

 

Δε θα περάσουν! Δεν αποδεχόμαστε καμία καραντίνα στις διεκδικήσεις και στους αγώνες μας

Ο «Νοέμβρης» δεν είναι μουσειακή επέτειος, είναι εδώ, παρών στους αγώνες των σύγχρονων αναγκών των εργατικών και λαϊκών αγώνων.

 

ΨΩΜΙ –ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ  

ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ –ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΤΙΟΥΜΕ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΙΣΟΤΗΤΑ- ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΜΟΡΦΩΣΗ-ΥΓΕΙΑ

                                                                                                12-11-20

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.