Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. Ανακοίνωση για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους 2022-23

 


Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                                           Ν.Ορεστιάδα 12- 09 – 2022

ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                   Αρ. Πρωτ. : 39

e-mail :b.elme.evrou@gmail.com                                          

blog:http://b-elme-evrou.blogspot.gr/

ΠΡΟΣ:

             Σχ. μονάδες Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

 

ΚΟΙΝ: 1. Α ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

 2. ΔΔΕ ΕΒΡΟΥ

 3. Π.Δ.Ε. Α.Μ.Θ.

 4. Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

 5. ΟΛΜΕ

 

ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους 2022-23

ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!

 

Καλωσορίζουμε μέσα στις τάξεις πια, όλους τους συναδέλφους!!! Νεοδιόριστοι, αναπληρωτές και όλοι οι άλλοι μόνιμοι, να είμαστε καλά και με δύναμη, συναδελφικότητα και αλληλεγγύη να παλέψουμε τις πολλές δυσκολίες μέσα κι έξω από το σχολείο, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο!

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε και φέτος να προχωρήσει σε νέους διορισμούς στην B/βάθμια και A/βάθμια εκπαίδευση λόγω της ύπαρξης πολυάριθμων κενών σε διδακτικό προσωπικό, αλλά και κάτω από την πίεση των διεκδικήσεων και των κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού κλάδου όλα τα τελευταία χρόνια! Διόρισε συνολικά περίπου 25.000 μόνιμους σε 3 χρόνια και φέτος 32.000 αναπληρωτές, όταν αυτοί έφτασαν πάλι πέρυσι τους 55.000 και οι συνταξιοδοτήσεις τις 30.000 περίπου τα προηγούμενα χρόνια! Στις επάλξεις των αγώνων για μόνιμους διορισμούςπου εκδηλώθηκαν με διάφορες μορφές: απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, καταλήψεις του υπουργείου παιδείας, συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής τόσο της τωρινής κυβέρνησης ΝΔ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ήταν πάντοτε η Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς/διορισμό όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία, για κατάργηση του άδικου, αντιδραστικού και αντιεκπαιδευτικού προσοντολογίου και εξάλειψη κάθε σκέψης ή πρόθεσης από το ΥΠΑΙΘ, για διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

 

Στην ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, κυβέρνηση και ΕΕ προωθούν τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που φέρνουν την πλειονότητα των εργαζομένων στα όρια της επιβίωσης. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβάλει ένα σχολείο απόλυτα ιδιωτικοποιημένο και ανταγωνιστικό, αν οι εκπαιδευτικοί θα μετατραπούν σε φοβισμένους, υποταγμένους υπαλλήλους, αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει συνδικαλιστικό κίνημα με στοιχειώδη δημοκρατική δομή, αν θα συνεχίσουμε να έχουμε συλλογικές κατακτήσεις και διεκδικήσεις ή αν θα επικρατήσει η λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»! Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα παίρνει επείγοντα χαρακτήρα και η αντίδραση των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι άμεση.

 

Η εκτόξευση των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, των λογαριασμών ηλ. ρεύματος και των καυσίμων, η ισοπέδωση του ΕΣΥ και η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με τις εκατόμβες νεκρών, καθώς και η εμπλοκή της κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία διαμορφώνουν ένα δραματικό τοπίο για τους εργαζομένους. Αντί για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια, η κυβέρνηση εξαγγέλλει επιδόματα φιλευσπλαχνίας, ενώ ο αυταρχισμός της είναι πρωτοφανής (απαγορεύσεις, αστυνομία στα ΑΕΙ, αντισυνδικαλιστικός ν. Χατζηδάκη, κ.λπ.).

 

Οι νόμοι για την αξιολόγηση και «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, η Τράπεζα Θεμάτων, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και όλο το αντιδραστικό – αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο των νόμων «Κεραμέως», σύμφωνα με τις επιταγές των ΕΕ-ΟΟΣΑ, εκθεμελιώνουν τη Δημόσια Εκπαίδευση, εντείνουν τους αποκλεισμούς της νέας γενιάς από τη μόρφωση και προωθούν την κατηγοριοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των σχολείων. Διαμορφώνουν ένα αντιδραστικό και αυταρχικό πλαίσιο με τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Επίσης, τα μαθησιακά αποτελέσματα στη διαβόητη «ελληνική PISA» πρόκειται να συνδεθούν με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών και να μειώσουν τις προσδοκίες των μαθητών.

 

Όσον αφορά την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία των σχολείων το ΥΠΑΙΘ δεν υιοθέτησε καμία από τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και αποφάσισε την έναρξη των σχολείων χωρίς να λάβει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Συνεχίζεται το απαράδεκτο κι αντιεπιστημονικό κυβερνητικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης ως προς την διαχείριση της πανδημίας και όχι μόνο. Παράλληλα, η κυβέρνηση συγκαλύπτει τις δικές της ευθύνες με στόχο την περαιτέρω αποδόμηση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Επί ένα έτος, οι στιγματισμένοι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, υπόκεινται σε εβδομαδιαίο υποχρεωτικό έλεγχο και την ίδια ώρα αποκλείονται από τη χρήση δημόσιων δομών υγείας για την διενέργεια των rapidtest. Η τιμωρητική στάση του κράτους καταδικάζει τους συναδέλφους μας σε έμμεση αλλά σημαντική μείωση του μισθού τους που τον καταθέτουν «δωράκι» σε ιδιωτικές δομές. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι για μία ακόμα χρονιά δεν υπάρχει οποιαδήποτε μέριμνα για εκπαιδευτικούς και μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η ζωή των οποίων τίθεται σε άμεσο κίνδυνο. Η δε απόφαση του ΥΠΑΙΘ να επιστρέφουν στο σχολείο όσοι νοσούν μετά από 5 ημέρες ακόμα και αν εξακολουθούν να είναι θετικοί στον κορωνοϊό, τη στιγμή που στο υπόλοιπο δημόσιο τομέα επιστρέφουν μόνο με αρνητικό τεστ, δείχνει για μία ακόμα φορά την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας για την υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών τους.

Η κυβέρνηση δεν είναι αήττητη! Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο γύψο τις λαϊκές κινητοποιήσεις, να συντρίψει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τα σωματεία μας, ιδίως την περίοδο του λοκντάουν, απέτυχε. Ο νικηφόρος αγώνας της e-food, οι ηρωικοί αγώνες στην Cosco και στην Λάρκο, στα Πετρέλαια Καβάλας και στη Μαλαματίνα, οι μεγαλειώδεις συνεχείς κινητοποιήσεις των φοιτητών, ο δικός μας μεγάλος αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση, επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες που διαμορφώνονται για τη νίκη των αγώνων και για ένα ισχυρό κίνημα ανατροπής της βαρβαρότητας στην οποία ζούμε. Η αξιολόγηση δεν ανατράπηκε, όμως δέχτηκε ισχυρό πλήγμα και τον μεγαλειώδη αγώνα ενάντιά της δεν μπορεί κανείς να τον αγνοήσει. Αντιθέτως, αποτελεί παράδειγμα αγώνα, με μαζική απεργία και μαζικά συλλαλητήρια, που μπορεί να ενώσει για να ηττηθεί η αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε και πρέπει να απαντήσουμε και φέτος στις νέες προκλήσεις που αφορούν στους μέντορες, συντονιστές, ομίλους, ηλεκτρονικούς φακέλους προσόντων και την ατομική αξιολόγηση. (Άλλωστε, η πρόταση για απεργία-αποχή συνεχίζει να είναι πλειοψηφική στον κλάδο, αφού για τρίτη φορά στις περσινές Γενικές Συνελεύσεις των προέδρων των ΕΛΜΕ συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων.)

Καλούμε όλες και όλους τους/τις συναδέλφους να συμμετέχουν ενεργά στις συνδικαλιστικές διαδικασίες και να αναφέρουν κάθε πρόβλημα που προκύπτει στην ΕΛΜΕ.

Με ενωτική αγωνιστική δράση μπορούμε να αντικρούσουμε κάθε αντιεκπαιδευτική πολιτική!

 

Απαιτούμε:

 

1. Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας.

2. Όχι στο σχολείο  εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων και εξετάσεις PISA.

3. Όχι στους μέντορες – συντονιστές – εκπαιδευτικούς ομίλους. Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Η ΟΛΜΕ να κηρύξει νέα απεργία – αποχή.

4. Νέοι μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτών - μονίμων. Όχι στο προσοντολόγιο και σε νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

5. Δωρεάν στέγη, σίτιση και μετακινήσεις σε όλους τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές των νησιωτικών, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών!

6. Κατάργηση της διετούς υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού τους.

7. Πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών όλων των κατηγοριών, με δημοσιοποίηση όλων των κενών.

8. Άμεση μείωση των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης και στην ενέργεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια για τους εργαζόμενους, του χρηματιστήριου ενέργειας και των ρητρών αναπροσαρμογής. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.

9. Το ΥΠΑΙΘ να πάρει πίσω τώρα την κατάπτυστη απόφαση για τη διενέργεια υποχρεωτικών και επί πληρωμή διαγνωστικών ελέγχων!

10. Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην απεργία. Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη.

 

Αγώνας για το Δημόσιο Δωρεάν και Δημοκρατικό Σχολείο δίχως αποκλεισμούς!

 

Για το Δ.Σ.

ΣΦΡΑΓΙΔΑ Β ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γ. Γραμματέας

Κουσινίδης Χαρίλαος                                     Βούλκος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.