Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. Παρέμβαση για τη μη κατάργηση των σχολικών επιτροπών .

 


Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ                                                               Ν.Ορεστιάδα 11/ 03 /2024

ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                                Αρ. πρωτ.: 23

68200 Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

e-mail: b.elme.evrou@gmail.com

blog: http://b-elme-evrou.blogspot.gr/

                                                                                               

 

 

ΠΡΟΣ:

Σχολικές Επιτροπές Β/θμιας Εκπ/σης

Δήμων Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου

ΚΟΙΝ:

1. Σχ. μονάδες Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

2. ΔΔΕ ΕΒΡΟΥ

3. Π.Δ.Ε. Α.Μ.Θ.

4. Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

5. ΟΛΜΕ

6.ΑΔΕΔΥ

 

Θέμα: Παρέμβαση για τη μη κατάργηση των σχολικών επιτροπών

 

Κυρία/κύριε Πρόεδρε,

Μέλη της Επιτροπής

Με την παρούσα θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το νέο πλαίσιο επιχορήγησης, οικονομικής διαχείρισης και εν τέλει δυνατότητας ανταπόκρισης των σχολικών μας μονάδων στις ανάγκες καθημερινής λειτουργίας τους.

            Με το άρθρο 28 του ν. 5056/2023 (Α΄ 163), μετά την κατάργηση των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ α΄ βαθμού μεταφέρονται οι αρμοδιότητες των Σχολικών Επιτροπών στον οικείο δήμο και «με απόφαση της δημοτικής επιτροπής συνιστάται παγία προκαταβολή, με υπόλογο διαχειριστή τον διευθυντή, ή τον εκτελούντα χρέη διευθυντή της σχολικής μονάδας ή τους αναπληρωτές αυτών».

            Οι Σχολικές Επιτροπές είναι Ν.Π.Δ.Δ. που συστάθηκαν με το άρθρο 103 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) και λειτουργούν βάση της Υ.Α. 8440/2011 (Β΄ 318), όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 1940/2018 (Β΄ 310).

Στους Δήμους μας όλα αυτά τα χρόνια και επί διαφορετικών Δημοτικών Αρχών οι Σχολικές Επιτροπές Δ.Ε. λειτούργησαν με διαφάνεια ως προς την κατανομή των επιχορηγήσεων για τις λειτουργικές δαπάνες, με υποδειγματική διαχείριση εκ μέρους των διαχειριστών Δ/ντών, Δ/ντριών των σχολικών μονάδων και με σχεδόν μηδαμινό λειτουργικό κόστος, ενώ η διοικητική τους υποστήριξη απασχολούσε εν μέρει συνήθως έναν/μία υπάλληλο του Δήμου, με μόνο πρόβλημα τις ελάχιστες επιχορηγήσεις του αρμόδιου υπουργείου.

Το σχήμα αυτό, με τις ρυθμίσεις που προβλέπουν οι δύο Υ.Α. αποφάσεις, εκτός της διαφάνειας, έδινε την ευελιξία και την απαιτούμενη ταχύτητα στην κάλυψη των αναγκών των σχολείων (εξοπλισμός, εργασίες συντήρησης και μικροεπισκευών, φωτισμός, θέρμανση, τηλέφωνο, είδη καθαριότητας, γραφική ύλη, κλπ).

Με τις νέες ρυθμίσεις είναι σαφές ότι οδηγούμαστε σε καθυστέρηση, αν όχι αδυναμία, εξυπηρέτησης των αναγκών των σχολείων, μεταφέροντας στις υπηρεσίες των δήμων ένα σημαντικό διοικητικό και λογιστικό βάρος που στο πλαίσιο λειτουργίας των καταργούμενων σχολικών επιτροπών διεκπεραιώνεται από εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτή η μεταφορά του βάρους της γραφειοκρατικής και λογιστικής διαχείρισης στις οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα, καθώς θα προστεθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός παραστατικών τα οποία θα πρέπει να διεκπεραιώνονται από οικονομικές υπηρεσίες με μικρό αριθμό υπαλλήλων.

Η πρόβλεψη που καθιστά τους διευθυντές των σχολείων υπόλογους πάγιας προκαταβολής που διέπεται από ιδιαίτερα αυστηρό νομικό και λογιστικό πλαίσιο, θα επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο σε γραφειοκρατικές υποχρεώσεις σχολείο και το εκπαιδευτικό προσωπικό του με πρόσθετες διοικητικές ευθύνες, εις βάρος, προφανώς, του παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού μας ρόλου. Το ύψος και ο τρόπος προσδιορισμού και διαχείρισης της πάγιας προκαταβολής δεν προσδιορίζεται στο αρθρ. 28, ούτε και ο ακριβής ρόλος των δημοτικών επιτροπών.

Προτείνουμε τη διατήρηση των σχολικών επιτροπών (ΠΕ & ΔΕ), την ενίσχυσή τους με πόρους και τη συνέχιση λειτουργίας τους βάσει των προβλέψεων των Υ.Α. 8440/2011 και 1940/2018.

Παρακαλούμε να μεταφέρετε την αγωνία και την πρότασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μορφώσει άποψη και απόφαση και να παρέμβει προς το Υπουργείο Εσωτερικών στην παραπάνω κατεύθυνση.

Το προηγούμενο διάστημα έχουν τοποθετηθεί αρνητικά ή με πολλές επιφυλάξεις στην κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών μια σειρά εμπλεκόμενων με την εκπαίδευση φορέων, όπως η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.), η ΟΛΜΕ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.), οι Πανελλήνιες Επιστημονικές Ενώσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, πλήθος Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π/θμιας Εκπ/σης, Ε.Λ.Μ.Ε. αλλά και Δήμων της χώρας (πρόσφατα ο Δήμος Αθηναίων).

Ευελπιστούμε ότι η συντονισμένη προσπάθεια όλων θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα συνεχίσουν τα Ν.Π.Δ.Δ. Σχολικές Επιτροπές να επιτελούν το έργο τους.

Σύντομα θα σας υποβάλουμε και κατάλογο με υπογραφές Δ/ντών και Δ/ντριών των σχολικών μας μονάδων, με αίτημα τα παραπάνω.

Για το Δ.Σ.

ΣΦΡΑΓΙΔΑ Β ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γ. Γραμματέας

Κουσινίδης Χαρίλαος                                     Βούλκος Χρήστος

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.