Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2001

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 3



Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                                Ορεστιάδα 17 - 1 - 2001
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                                           Αρ. Πρωτ.  41
Τηλ. 0552-24361


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ Νο 3 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

 Θέματα :
1.      Ενημέρωση από ΟΛΜΕ
2.      Οικονομικός απολογισμός γιορτής Χριστουγέννων
3.      Σχετικά με την εγκύκλιο για την περιουσιακή κατάσταση
4.      Σχετικά με την εγκύκλιο για την παραμονή των καθηγητών στα σχολεία
5.      Ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό

 Το Δ.Σ. σας εύχεται καλή και δημιουργική χρονιά, παρ΄ όλο που το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση, φροντίζουν για το αντίθετο.

Θέμα 1ο
Ενημέρωση από ΟΛΜΕ
Δυστυχώς η χρόνια δυστοκία της ΟΛΜΕ για τη λήψη αποφάσεων είναι ιδιαίτερα έντονη φέτος. Πέρα από μια παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΠΘ στις 12 -1 2001, για εκπαιδευτικά και οικονομικά θέματα και την κριτική στον προϋπολογισμό του 2000, οι περισσότερες ανακοινώσεις αφορούν οικονομικές συνδρομές και την τρέχουσα επικαιρότητα. Σας στέλνουμε αυτές που αξιοποιήσαμε ως ποιο σημαντικές.
Θέμα 2ο
Γιορτή Χριστουγέννων
Τα έξοδα της γιορτή των Χριστουγέννων για τα παιδιά των εκπαιδευτικών ανήλθαν συνολικά σε 450.000. Από αυτά η ΕΛΜΕ κατέβαλε 89.000, τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από χορηγίες των δημάρχων Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας και την ΕΠΑΠ - 3Ε, τους οποίους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά.
Θέμα 3ο
Εγκύκλιος για την περιουσιακή κατάσταση
Σχετικά με την εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών με θέμα «Δήλωση περιουσιακής κατάστασης», σας στέλνουμε τις ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ. Θεωρούμε ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες με τον τρόπο που επιδιώκεται να γίνει θα εντείνει την γραφειοκρατία, θα είναι αναποτελεσματικός και εμπεριέχει τον κίνδυνο να διαρρεύσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Οποιαδήποτε Διεύθυνση Προσωπικού είναι αναρμόδια τόσο να κατέχει όσο και να διαχειρίζεται τέτοιου είδους δεδομένα. Προτείνουμε λοιπόν στα μέλη μας να δηλώσουν εγγράφως ότι τα περιουσιακά μας στοιχεία είναι αυτά που έχουν δηλωθεί στην Εφορία. Επειδή το θέμα αφορά το σύνολο των Δ.Υ. και υπάρχουν νομικές αμφισβητήσεις της εγκυκλίου, εκτιμούμε ότι αποκλείεται να υπάρξουν κυρώσεις σε όσους υποβάλλουν την δήλωση που προτείνεται από την ΟΛΜΕ.
 Θέμα 4ο
Εγκύκλιος για την παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως η καθιερωμένη πλέον ετήσια υπενθύμιση περί παραμονής των καθηγητών στα σχολεία 30 ώρες εβδομαδιαίως, που ορίζει ξώφαλτσα ο νόμος 1566/85, αντιμετωπίστηκε με υπερβάλλοντα ζήλο από τη μεριά του Προϊσταμένου. Στο θέμα αυτό έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :
1.      Στο έγγραφο δεν αναφέρεται πουθενά περί προγράμματος.  Τα στοιχειώδη μαθηματικά μας λένε ότι 5 ημέρες επί 6 ώρες = 30 ώρες εβδομαδιαίως, άντε και κανένα δυο επτάωρα κατά περίσταση, περισσεύουν 2 ώρες. Γι αυτές τις ώρες λοιπόν θα καταρτιστεί πρόγραμμα παραμονής των καθηγητών στα σχολεία; Δεν αρκεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα που στέλνουμε;
2.      Οι πρόσθετες εργασίες γραφειοκρατικής φύσης, έχουν καθοριστεί από την αρχή της χρονιάς, με απόφαση των συλλόγων διδασκόντων και μάλιστα υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχουν περισσότερες από μία. Τι νόημα έχει λοιπόν η ανακατανομή των εργασιών πέρα από μια άσκοπη αναστάτωση;
Όσον αφορά τον 1566/85 :
Στο άρθρο 14 παρ. 20 αναφέρεται ότι για την υποχρεωτική παραμονή των καθηγητών ισχύει ότι και για τους δασκάλους στις παραγράφους 8 και 9 του άρθρου 13. Αντιγράφουμε : «Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις , ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από 6 ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα».
Στο άρθρο 55 παρ. 1, εδάφιο ε) αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το ωράριο διδασκαλίας στο σχολείο τους, διδάσκουν σε άλλα σχολεία της ίδιας ή γειτονικής πολύς ή κωμόπολης. Στο δε εδάφιο ζ) ότι:οι εκπαιδευτικοί προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες όταν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν οι διοικητικοί υπάλληλοι.
Για τα ανωτέρω έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Διοικητικοί υπάλληλοι στα σχολεία μας άρχισαν να εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια και είναι ελάχιστοι, όπου δε υπάρχουν προφανώς και δεν επαρκούν, αντίθετα οι εκπαιδευτικοί που γυρνούν από σχολείο σε σχολείο δίκην γυρολόγων υπάρχουν από παλιά και ολοένα αυξάνονται. Ακόμη αν δούμε προσεκτικά τα εβδομαδιαία προγράμματα υπάρχουν καθηγητές που παραμένουν στα σχολεία από την 1η ώρα μέχρι και την 7η (πέραν των 6 ωρών δηλαδή). Η προϊσταμένη αρχή ελέγχει σχολαστικά τα προγράμματα αλλά μάλλον δεν το έχει προσέξει.
Πέρα από όλα αυτά, ερχόμενοι στην ουσία του προβλήματος έχουμε να τονίσουμε τα εξής:
1.      Δεν αρνούμαστε ότι οι πρόσθετες εργασίες πρέπει να γίνουν έγκαιρα και υπεύθυνα. Όχι όμως από τους εκπαιδευτικούς αλλά από τους διοικητικούς υπαλλήλους και δεν θα κουραστούμε να ζητάμε τον διορισμό τους σε ΟΛΑ τα σχολεία και εκεί που δεν επαρκούν να προσληφθούν και άλλοι. Παρακαλούμε δε τους προϊσταμένους της διεύθυνσης να μας ενημερώσουν για τις ενέργειες τους γι αυτό το θέμα.
2.      Στη σημερινή - απαράδεκτη - κατάσταση των σχολείων μας, ποτέ δεν έχουμε αρνηθεί τις εργασίες αυτές, τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων διεκπεραιώνει ευσυνείδητα. Αν υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις όπου αυτό δεν γίνεται, δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο των εκπαιδευτικών, δεν τις καλύπτουμε αλλά και δεν δεχόμαστε οι εξαιρέσεις να ανατρέπουν τον κανόνα και να χρησιμοποιούνται για την σπίλωση του συνόλου των εκπαιδευτικών. Μπορούν δε κάλλιστα οι περιπτώσεις αυτές να αντιμετωπισθούν από τους Διευθυντές των σχολείων στα πλαίσια των συλλόγων διδασκόντων.
3.      Οι καθηγητές έχουν επιπλέον φόρτο εργασίας κατά την εκτέλεση των εκπαιδευτικών τους καθηκόντων και δαπανούν χρόνο, ο οποίος υπερβαίνει κατά πολύ τις 30 ώρες εργασίας, όχι μόνο στο Λύκειο αλλά σιγά - σιγά και στο Γυμνάσιο.  Η επιπλέον αυτή εργασία υποτίθεται ότι αποζημιώνεται από το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, ενώ όμως η επιπλέον αυτή εργασία αυξάνεται το επίδομα παραμένει το ίδιο και οι όποιες αυξήσεις παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.
4.      Εκτός από τη εγκύκλιο αυτή του υφ. κ. Πετσάλνικου υπάρχουν και άλλες όπως η αρ. Δ2/20864 του τότε Γ. Γραμματέα κ. Πανάρετου με υφυπουργό παιδείας πάλι τον προαναφερθέντα που λέει ότι: « Στην συνέχεια της αρ. Δ2/12744/1996 εγκυκλίου μας σας γνωρίζουμε ότι, από λάθος της υπηρεσίας μας δεν αναφέρθηκε ότι η υποχρέωση των εκπαιδευτικών για παραμονή στο σχολείο, πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας, υφίσταται εφόσον τους έχει ανατεθεί από τα αρμόδια όργανα διοίκησης του σχολείου συγκεκριμένο έργο. Διευκρινίζεται ότι παραμένει σε ισχύ η υπ΄αρ. Δ2/22694/16-10-1985 εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ καθώς και η σχετική ατομική γνωμοδότηση Νομικού Συμβούλου του ΥΠΕΠΘ αρ.907/1985.
Εκτιμούμε ότι στόχος όλων αυτών των εγκυκλίων είναι η υπονόμευση των εκπαιδευτικών, η υποβάθμιση των παιδαγωγικών τους καθηκόντων και η ανάδειξη μόνο της υπαλληλικής τους ιδιότητας. Θέλουν να μας έχουν με σκυμμένο κεφάλι και να χτυπάμε κάρτα αποστεώνοντας έτσι το λειτούργημά μας. Σίγουρα οι εμπνευστές αυτών των εγκυκλίων είναι έξω από την εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



          Δεμερδεσλής Γιώργος                                                           Δερμεντζοπούλου Έλση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.