Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 4



Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ Ορεστιάδα 09 - 01 - 2009

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας

Τηλ.FAX: 0552-24361

e-mail : belmeebr@otenet.gr
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 4



Την Παρασκευή 9 Γενάρη 2009 συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΛΜΕ με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1ο Ημέρα μνήμης για τον Νίκο Τεμπονέρα.

2ο Ψήφισμα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης.

3ο Καταγγελία της δολοφονικής επίθεσης κατά του 20χρονου αστυνομικού.

4ο Διάλογος για τη παιδεία.

5Ο Πίνακες ανακοινώσεων Β ΕΛΜΕ


ΘΕΜΑ 1Ο

9 Γενάρη 2009: Για το δικαίωμα στη μνήμη!

Για τον Νίκο Τεμπονέρα και τον Αλέξη Γρηγορόπουλο


Το Γενάρη του 1991 ο Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπίζοντας τους μαθητές του, την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας, έθεσε τον εαυτό του φραγμό στα κυβερνητικά σχέδια και την παρακρατική πρακτική.

Θυσιάστηκε για να υπάρξει ένα πιο φωτεινό μέλλον.

Θυσιάστηκε γιατί γνώριζε ότι το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό και πιο μεγάλο είναι όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να σηκώσει το κεφάλι του και να γενεί ένα με τους πολλούς, και όλοι μαζί ένα σώμα.

Θυσιάστηκε γιατί, όπως θα' λεγε και ο ποιητής,

«αν δεν καώ εγώ,

αν δεν καείς εσύ,

αν δεν καούμε εμείς

πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη;»

Το Δεκέμβρη του 2008 ένας μαθητής μας, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικά όργανα. Σημαδεύτηκε έτσι η εποχή που η νέα γενιά θα πρέπει να καίγεται ως φτηνή ύλη στο βωμό της αγοράς, που οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να σκύβουν το κεφάλι στην εξουσία, χωρίς δικαιώματα, με κουτσουρεμένα όνειρα, με κολοβή ζωή.

Στις μέρες μας, που η κυρίαρχη πολιτική βυθίζεται όλο και περισσότερο στη σήψη, στη διαφθορά και στη παρακμή, τροφοδοτώντας τη νέα γενιά με ένα απαξιωμένο σύστημα ανήθικης και αμοραλιστικής δράσης, οφείλουμε, σε πείσμα των καιρών και των καιροσκόπων, να κρατάμε σταθερά το νήμα των αξιών μας, το τετράπτυχο Αγώνας, Αξιοπρέπεια, Αλληλεγγύη, Ανιδιοτέλεια ως βασικό οδηγητικό φάρο της δράσης μας.

Αν γράφουμε σε πείσμα των καιρών, με το πείσμα των αγώνων, αυτές τις σκέψεις, είναι γιατί θέλουμε να βλέπουμε στους δρόμους τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, οι εργάτες στη δουλειά τους, είναι γιατί δε θέλουμε η φτώχεια, η εκμετάλλευση και η φρίκη του πολέμου να συνοδεύουν τους ανθρώπους.

Αυτούς τους ανθρώπους που πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες τον τελευταίο μήνα υπερασπίζοντας την ανθρώπινη ζωή, την δημόσια εκπαίδευση και την μόνιμη εργασία, αντιμετωπίζοντας χημικά, δακρυγόνα, αλλά και τη συκοφαντία.

Αυτούς τους ανθρώπους που κάρφωναν τα συνθήματα σαν πρόκες στους δρόμους, μην τα πάρει η στιγμή και τα αλλοιώσει.

Θυμούμαστε καλά τι απαντήσαμε σαν μας ρώτησαν ποιοι είμαστε. «Ακόμα δε μας γνωρίσατε;» απαντήσαμε.


Είμαι ο φοιτητής Πέτρουλας, ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας,, είμαι ο μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος, η μετανάστρια από την Βουλγαρία, Κωνσταντίνα Κούνεβα (γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων, που δέχθηκε επίθεση με καυστικό οξύ στο πρόσωπο, το κεφάλι και τον ώμο από αγνώστους), ο πρόσφυγας από τη Μέση Ανατολή, ο αλλοδαπός από την Αφρική.
Είμαι ο διπλανός, ο άλλος, ο δικός σου, η μνήμη, η κρίση, η ανθρωπιά σου.

Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, που μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, που συρρικνώνει το εισόδημά μας, που ανατρέπει τα εργασιακά μας δικαιώματα, εμείς οργανώνουμε την αντίστασή μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους, γιατί είμαστε στο «εμείς».

Κοιτάμε κατάματα την επελαύνουσα κόλαση και διόλου δε σιωπούμε.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σ' όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της χώρας μας, στην παλιά και τη νεότερη γενιά. Και τους καλούμε να αναλάβουν όλες τις κοινωνικές και παιδαγωγικές ευθύνες τους. Να συνταχθούν με την αγωνιζόμενη κοινωνική πλειονότητα και τις αγωνίες της.


Νίκο Τεμπονέρα, Αλέξη Γρηγορόπουλε, εμείς οι εκπαιδευτικοί

Έχουμε ένα όνειρο!

Έναν Πλανήτη χωρίς πεζοναύτες, με την Ειρήνη σε όλα τα σταυροδρόμια του!

Μια ζωή χωρίς φωτοσκιάσεις! Με ολόκληρη τη Μόρφωση, με μόνιμη και σταθερή Εργασία, με την Αξιοπρέπεια και την Αλληλεγγύη φωτεινές!

Λέξεις που θάφτηκαν κάτω από τόνους σίδερο, λέξεις που τις κρύψανε πίσω από λαμπερά νομίσματα.

Αγωνιζόμαστε για να μην έχουν η πείνα και η δίψα θέση στον αυριανό μας κόσμο.

Αγωνιζόμαστε για να' ναι ο σκοτεινός λόγος των εμπόρων, οι στατιστικές του θανάτου, τα ηλεκτρονικά ψεύδη, ανάμνηση παλιά!

Για μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος να μην είναι.

Οι γεωργοί να χαίρονται από τον κόπο τους και οι εργάτες .

Και 'μείς, απαλλαγμένοι από την ανάγκη, δε θα σαβανώνουμε τις αλήθειες. Οι φυλακές μουσεία θα' ναι να θυμίζουν τα σύνορα του παλιού κόσμου.

Έτσι, θα σκαρφαλώσουμε στο άπειρο, μα, κι αν ακόμα δεν το φτάσουμε, πάλι θα ξέρουμε πως το καθήκον μας έφτασε στο ύψος των ανθρώπων!

Στους χαλεπούς καιρούς που έρχονται εμείς, οι δάσκαλοι όλων των παιδιών, υποσχόμαστε πως θα τιμήσουμε τον όρκο που δώσαμε.

Πως θα διδάσκουμε και με το παράδειγμά μας.

Πως τη ζωή μας δε θα τη βουλιάξουμε στο βάλτο της μοιρολατρίας και της παραίτησης.


Αν αξίζει να ζει κάποιος, αξίζει να ζει για τα ιδανικά του!


Αν αξίζει να ζούμε, είναι για να δώσουμε στο όνειρο ζωή!

ΘΕΜΑ 2Ο

Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης


Το ιμπεριαλιστικό έγκλημα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, στο οποίο συμπράττουν οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κορυφώθηκε αυτές τις μέρες με μια βάρβαρη πολεμική, αεροπορική και χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση με θύματα χιλιάδες παιδιά και αμάχους.

Το πολύχρονο καθεστώς εποικισμού και αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας που στόχευε στην κάμψη του ηθικού και την εξόντωση των Παλαιστινίων αντικαταστάθηκε τώρα πια από τη επιχείρηση της γενοκτονίας του, προκαλώντας τον αποτροπιασμό της δημοκρατικής και πολιτισμένης κοινωνίας.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διεθνείς οργανισμοί, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνένοχοι, εξακολουθούν να συμψηφίζουν την αντίσταση του κατεχόμενου λαού με την αιματηρή κατοχή του Ισραήλ, κρατώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο. Τέτοιες πρακτικές ανοίγουν τις ορέξεις της τουρκικής ιμπεριαλιστικής τακτικής σε Κύπρο και Αιγαίο.

Καταγγέλλουμε την ουδετερότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης και ζητούμε να καταδικάσει άμεσα και απερίφραστα τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Να αντιδράσει με όσα μέσα διαθέτει ώστε να σταματήσει η νέα αιματοχυσία.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και ζητούμε την άμεση άρση του αποκλεισμού για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο Παλαιστινιακό πληθυσμό.

Απαιτούμε:

Να σταματήσει η Ισραηλινή εισβολή.

Να αποχωρήσουν οι Ισραηλινοί από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να καταργηθεί το καθεστώς του εποικισμού.

Να στηριχτεί αποφασιστικά το δίκαιο αίτημα του Παλαιστινιακού λαού να ζήσει ελεύθερος στην πατρίδα του.

Καλούμε τους συναδέλφους, τη νεολαία και όλους τους συμπολίτες μας να επιβεβαιώσουν έμπρακτα, για άλλη μια φορά, την αγωνιστική αλληλεγγύη τους στον μαχόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Πατρίδα τώρα για τους Παλαιστίνιους








ΘΕΜΑ 3Ο


Το Δ.Σ της Β ΕΛΜΕ ΈΒΡΟΥ εκφράζει την οργή και τη θλίψη των εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας μας για τη δολοφονική επίθεση εναντίον τριών αστυνομικών και το βαρύτατο τραυματισμό ενός από αυτούς, του 20χρονου Διαμαντή Μαντζούνη.

Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον τραυματισμένο αστυνομικό και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του.

Πεποίθησή μας είναι πως ενέργειες όπως η παραπάνω όχι μόνο καταδικάζονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από το σύνολο των ελλήνων πολιτών αλλά και ότι οι «αόρατοι» δράστες θα εντοπιστούν και θα υποστούν τις παραδειγματικές συνέπειες των εγκληματικών τους πράξεων.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τέτοιες δολοφονικές ενέργειες λειτουργούν σε βάρος των αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας, και προετοιμάζουν το έδαφος για «νομιμοποίηση» και ενίσχυση του κρατικού αυταρχισμού και της καταστολής.


Το Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ ΈΒΡΟΥ καλεί όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουν το δίκαιο αγώνα μας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, των εργασιακών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών μας ελευθεριών.

ΘΕΜΑ 4Ο

Ο διάλογος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την παιδεία δεν θα πρέπει να είναι προσχηματικός. Πρέπει να είναι ένας διάλογος σε βάθος, που δεν θα αφορά μόνο την πρόσβαση στην Γ/βάθμια εκπαίδευση, αλλά θα συμπεριλαμβάνει όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο.

ΘΕΜΑ 5Ο

Παρακαλούμε τους Διευθυντές των σχολείων μας να διευκολύνουν την ενημέρωση των συναδέλφων, τοποθετώντας ξεχωριστό πίνακα ανακοινώσεων της Β ΕΛΜΕ ΈΒΡΟΥ.
Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ





ΑΛΕΒΥΖΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                         ΠΕΝΤΑΦΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.