Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 10 3 -3-2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  Νο 10 3 -3-2010

Την Τετάρτη 24/02/2010 συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δ.Σ  της  Β΄  Ε.Λ.Μ.Ε Έβρου και ασχολήθηκε με τα παρακάτω θέματα:

1. Γενική ενημέρωση (ΟΛΜΕ – ΑΔΕΔΥ – Υπουργείο - αποτίμηση απεργιών κλπ.)

2. Θάνατος από τροχαίο ατύχημα ωρομισθίου συναδέλφου

3. Προβλήματα μεταφοράς μαθητών και ΚΤΕΛ

4. Ψήφισμα κατά της λειτουργίας χρυσωρυχείων στη Θράκη

Φτάνει πια! Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν και αυτοί σίγουρα δεν είναι οι εργαζόμενοι.

(Η παραπάνω πρόταση είναι από περυσινό ενημερωτικό, αρκετά πριν τις εθνικές εκλογές. Δυστυχώς, μοιάζει σαν να μη πέρασε μια μέρα!!)

Συνάδελφοι,

1. α. Τα ποσοστά των δυο απεργιών που έγιναν τον Φλεβάρη (σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Β/θμιας Εκπ/σης) ήταν : στις 10/2: 29,82% και στις 24/: 2 18,65%.

Σε όσους δεν συμπορεύτηκαν μαζί μας στον αγώνα, ο οποίος θα έχει διάρκεια (επόμενη απεργία Τρίτη 16 Μαρτίου), τονίζουμε:

ΟΛΟΙ έχουμε οικονομικά προβλήματα (δάνεια, κάρτες, παιδιά που σπουδάζουν…). Τα νέα μέτρα και οι περικοπές αποδοχών αφορούν ΟΛΟΥΣ. Ή αγωνιζόμαστε όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος ή βουλιάζουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ωράριο, η οργανικότητα, το αμετάθετο, η μοριοδότηση, η παιδαγωγική ελευθερία, η εργασιακή δημοκρατία, τα επιδόματα έστω των 550 ευρώ, κερδήθηκαν με τις μεγάλες απεργίες του 1988, 1997, 2006 και πως «τίποτα δε χαρίστηκε».

Δυστυχώς στις απεργίες αυτές σημειώθηκαν και διάφορα «παρατράγουδα» όπως συμπληρώσεις ωρών απεργών, συνδιδασκαλίες επίσπευση έναρξης τμημάτων ΠΔΣ στο όνομα της εξυπηρέτησης των έκτακτων αναγκών κλπ.

Συνάδελφοι, οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν γίνονται για να «ξεκουραστούν» κάποιοι. Όσοι απεργούν το κάνουν με οικονομικό κόστος στο όνομα της ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ και του ΚΟΙΝΟΥ συμφέροντος.

Το Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ σχετικά με τις απεργίες σας ενημερώνει ότι:

¨ Το δικαίωμα της απεργίας ανήκει στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του Συντάγματος. Επιπλέον ο νόμος 1264/82 ορίζει ότι "η απεργία αποτελεί δικαίωμα των εργαζομένων" (άρθρο 19, παρ. 1). Δικαίωμα συμμετοχής στην απεργία έχουν ΚΑΙ οι αναπληρωτές ΚΑΙ οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι.

¨    Ο χρόνος της απεργίας θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας (άρθρο 16 του Ν. 643/1977 , άρθρο 19 και 20 του ν. 1264/1982) και προσμετρείται σαν προϋπηρεσία.

¨    Ο απεργός εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να αναγγείλει εκ των προτέρων τη συμμετοχή του στην απεργία. Σε καμιά περίπτωση δε δηλώνει ο εκπαιδευτικός εγγράφως τη στάση του απέναντι στην απεργία.

¨    Την ημέρα της απεργίας ο απεργός ενημερώνει τη διεύθυνση του σχολείου για τη συμμετοχή του στην απεργία και εξασκώντας το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμά του να απεργεί και να αγωνίζεται για να καλυτερεύσει τη ζωή του, παύει να έχει οποιαδήποτε νομική ευθύνη για τα περαιτέρω που αφορούν στη λειτουργία του σχολείου.

¨    Την ημέρα της απεργίας, σε καμιά περίπτωση δεν συμπτύσσονται τμήματα, ούτε επισπεύδεται η έναρξη των τμημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας ή ΠΔΣ στο όνομα της εξυπηρέτησης των έκτακτων αναγκών. Αν κάτι τέτοιο γίνει, αν δηλαδή όλα δουλέψουν ρολόι τι απεργία είναι αυτή;

¨    Οι συνάδελφοι που δεν απεργούν είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στο σχολείο από την πρώτη ώρα και να εξαντλούν το ωράριό τους. Είτε κάνουν μάθημα στο τμήμα τους είτε απασχολούν τους μαθητές που έχουν κενό είτε κάνουν άλλο διοικητικό έργο.

¨    Την ημέρα της απεργίας είναι σκόπιμο να αποφεύγονται οι αναρρωτικές άδειες για ευνόητους λόγους.

¨    Τέλος, κανένα πρόβλημα δεν δημιουργείται όταν όλοι απεργούν κάτι που συμφέρει και τον Κλάδο και την Εκπαίδευση και καθένα μας ξεχωριστά.

β. Η ΟΛΜΕ εξέδωσε κείμενο (στάλθηκε και μοιράστηκε στα σχολεία μας) όπου αναλυτικά αναφέρονται οι επιπτώσεις των αντιλαϊκών μέτρων που ανακοίνωσε ότι θα λάβει η Κυβέρνηση. Ήδη όμως οι Κυβερνητικές ανακοινώσεις την ώρα που συντάσσεται το κείμενο αυτό, το καθιστούν ανεπίκαιρο. Φαίνεται ότι ο κατήφορος που έχει πάρει τούτη η Κυβέρνηση δεν έχει τελειωμό. Το Δ.Σ. καταγγέλλει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης  και υπενθυμίζει την προφανή αντίθεση ανάμεσα στις προεκλογικές εξαγγελίες και τη μετεκλογικά ασκούμενη πολιτική. Μόνο οι αγώνες των εκπαιδευτικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους μπορούν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική.



γ. Το Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ καταγγέλλει ως κατευθυνόμενα, ψευδή και συκοφαντικά ορισμένα δημοσιεύματα μερίδας του αθηναϊκού τύπου τα οποία επιχειρούν να παρουσιάσουν τους εκπαιδευτικού ως δήθεν προνομιούχους και υψηλά αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους.



δ. Το Υπουργείο Παιδείας δια της Υφυπουργού κ. Χριστοφιλοπούλου απάντησε σε ερωτήσεις Βουλευτών, σχετικά με τις κλητεύσεις μαθητών Σχολείων της περιοχής μας στην Αστυνομία για το θέμα των καταλήψεων. Το Δ.Σ. εκτιμά ως ικανοποιητική την απάντηση του Υπουργείου, χρησιμοποιείται σε αυτήν η επιχειρηματολογία που αναπτύξαμε ως Β ΕΛΜΕ, αλλά δυστυχώς δεν αναφέρεται κάτι σχετικό με το αίτημά μας για κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που ποινικοποιεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

2. Λάβαμε και κοινοποιούμε την παρακάτω θλιβερή ( δυστυχώς ) είδηση:

Πριν κάποιες μέρες σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα στην εθνική οδό Κοζάνης – Φλώρινας ένας συνάδελφος, ωρομίσθιος εκπαιδευτικός, κυνηγώντας τα 350 ευρώ το μήνα και το πολυπόθητο μόριο... Τα λόγια είναι περιττά!

Η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών συγκέντρωσε ένα ποσό οικονομικής ενίσχυσης στη συνέλευσή της το Σάββατο 20/2, ενώ όποιος άλλος θέλει και έχει τη δυνατότητα, μπορεί να καταθέσει χρήματα σε προσωπικό λογαριασμό της οικογένειας του χαμένου συναδέλφου με αριθμό 0026-0190-61-0200109121 στην τράπεζα eurobank (Σταμπουλής Παναγιώτης του Νικολάου ο άτυχος συνάδελφος –Λαζαρίδου Σταυρούλα η χήρα, συνάδελφος κι αυτή).

Το Δ.Σ. εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια εκ μέρους όλων των συναδέλφων της Β ΕΛΜΕ στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου και καλεί τους καθηγητές της περιοχής μας να εκδηλώσουν εμπράκτως τη συμπαράστασή τους αναλαμβάνοντας σε κάθε σχολική μονάδα πρωτοβουλίες οικονομικής ενίσχυσης. Για κάθε επιπλέον πληροφορία να απευθύνεστε στην ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Τηλ. επικοινωνίας: 6994027752, adioristia@freemail.gr.



3. Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών ήρθε πάλι στο προσκήνιο όταν οι ιδιοκτήτες λεωφορείων του ΚΤΕΛ, υποχρέωσαν τους μαθητές να πληρώσουν το μισό αντίτιμο του εισιτηρίου τους επειδή δεν ικανοποιήθηκαν οι οικονομικές τους «εκκρεμότητες» με το κράτος.

Οι «οφειλές» για τη μεταφορά των μαθητών προκύπτουν από τις παράνομες απευθείας αναθέσεις, τις οποίες νομιμοποίησε εκ των υστέρων η κυβέρνηση της Ν.Δ. με «φωτογραφική» διάταξη στον σκανδαλώδη νόμο 3731/2008, για το έτος 2007-2008. Δυστυχώς το σκάνδαλο αυτό συνεχίζεται και με τη νέα κυβέρνηση καθώς το υπουργείο Οικονομικών προϋπολόγισε επιπλέον 100.000.000 ευρώ 'πανωπροίκια διαφθοράς' στον προϋπολογισμό του 2010.

Το Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ ζητά την αναθεώρηση του συστήματος μεταφοράς των μαθητών, με βασικούς άξονες τη διαφάνεια, τον εξορθολογισμό και την ασφάλεια των παιδιών. Τα όποια προβλήματα έχουν οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ με το κράτος να μην μεταφέρονται στις πλάτες των μαθητών.



4. Το Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ ομόφωνα υιοθέτησε το παρακάτω ψήφισμα ενάντια στη λειτουργία χρυσωρυχείων στη Θράκη:



ΨΗΦΙΣΜΑ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Αλεξ/πολη Φεβρουάριος 2010

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι σύλλογοι, φορείς, οργανώσεις…των νομών Έβρου και Ροδόπης, σήμερα, ερχόμαστε να επαναλάβουμε και να επικυρώσουμε τη σταθερή, τεκμηριωμένη και αμετακίνητη βούλησή μας, σύμφωνα με την οποία είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων εξόρυξης χρυσού στην Περιοχή Περάματος, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.



Η εμπειρία και η γνώση που αποκτήσαμε μέσα από μελέτες, έρευνες ,ημερίδες, ενημέρωση σε διεθνές επίπεδο, εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, θεμελίωσαν, ενίσχυσαν και θωράκισαν την πίστη μας ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι καταστροφικές για την περιοχή μας και υπονομεύουν το μέλλον και τη ζωή των επόμενων γενεών. Οι αλλεπάλληλες προσπάθειες των διαφόρων -πολυεθνικών συμφερόντων – εταιρειών, που εναλλασσόμενες εμφανίζονται και με νέο –αποικιοκρατική νοοτροπία θέλουν να αλώσουν την περιοχή μας, μόνο και μόνο για να κερδοσκοπήσουν, δεν θα κάμψουν τη θέλησή μας για πρόοδο, αειφορία, βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν θα κάμψουν την ανάγκη μας για ζωή.



Απαιτούμε από την Κυβέρνηση, υλοποιώντας την δέσμευση του Πρωθυπουργού στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη στις 6 Σεπτεμβρίου 2009, να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να εκλείψει μια για πάντα η απειλή αυτή από την περιοχή μας.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ



Επίσης το Δ.Σ. ενέκρινε τη συμμετοχή του Συλλόγου σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση που θα γίνει τον μήνα Απρίλιο.





Για το Δ.Σ.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΥΣΙΝΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ                                                                   ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΚΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.