Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΩΖΟΠΟΛΗ - ΜΠΟΥΡΓΚΑΖ, ΣΤΙΣ 17/06. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

 

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΩΖΟΠΟΛΗ - ΜΠΟΥΡΓΚΑΖ, ΣΤΙΣ 17/06. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)











ΑΝΑΡΤΗΣΗ στο fb ΑΠΟ Olga Papadimitriou 

Σωζόπολη (βουλγαρικά: Созопол, αρχαίες ονομασίες: Απολλωνία Ποντική ή Απολλωνία Μάγκνα ή Άνθεια[2]) είναι μια μικρή, παραλιακή αρχαία πόλη,35 χλμ. νοτίως του Μπουργκάς στη βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας.






















Το Μπουργκάς ή Πύργος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Βουλγαρική Ακτή της Μαύρης Θάλασσας και η τέταρτη μεγαλύτερη στη Βουλγαρία.Γενέτειρα του Κ.Βάρναλη.







Εκκλησίες στη Σωζόπολη και το Μπουργκάς.Οι αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά στην εκκλησία Κυρίλλου και Μεθοδίου φιλοτεχνήθηκαν από τον Γιάννη Σαρσάκη,ο οποίος φιλοτέχνησε και τις αγιογραφίες στην Παναγία Ελευθερώτρια στο Διδυμότειχο με τη συνάδελφο Γεωργία Νταλαγιώργου.
Στις φωτογραφίες 1,2,7 ,8,9 και11 είναι η ελληνική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,όπου σήμερα ψηφιδωτό της Νταλαγιώργου Γεωργίας κοσμεί το εξωτερικό του ναού. Georgia Ntalagiorgou.












Ο Γιώργος Γουναρόπουλος ήταν Έλληνας ζωγράφος της Γενιάς του Τριάντα, ο οποίος διακρίθηκε για τους ιδιαιτέρως ονειρικούς του πίνακες.
Γεννήθηκε στη Σωζόπολη Ανατολικής Ρωμυλίας (σημερινή Βουλγαρία).
Σημειώνεται ότι τα έργα του τα υπέγραφε με το ακρώνυμο G. Gounaro.
Υπήρξε μοναδικός στην τεχνοτροπία του. Η παρισινή εικαστική σκηνή των αρχών του 20ού αιώνα τον έκανε να απαρνηθεί την ακαδημαϊκή τεχνοτροπία αλλά και τον ιμπρεσιονισμό και να δημιουργήσει ένα απολύτως προσωπικό ύφος, το οποίο δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποια κατηγορία. Αν θέλαμε να τη χαρακτηρίσουμε κατά κάποιον τρόπο, θα έπρεπε να δανειστούμε έναν όρο από μιαν άλλη τέχνη και να την ονομάσουμε “ποιητική ζωγραφική”.
Οι πίνακές του έχουν έναν υπερβατικό χαρακτήρα: εξαϋλωμένες μορφές σχεδιασμένες με λίγες λιτές γραμμές που χάνονται μέσα σε ονειρώδη χρώματα βαθυγάλανα, κιτρινοκόκκινα έως ιώδη. Στα έργα του Γουναρόπουλου, γυναικείες μορφές, δένδρα, νεκρές φύσεις με ψάρια και όστρακα σμίγουν σε μυθώδη ποιητικά οράματα. Ακόμα και οι προσωπογραφίες του με κάρβουνο ή μολύβι έχουν χαρακτήρα φευγαλέου ονείρου.
Στις φωτογραφίες 5,8 είναι έργα του Χρυσόπουλου,που ήταν θαλασσογράφος.










ΑΝΑΡΤΗΣΗ στο fb ΑΠΟ  Vasiliki Kalantzi
Burgas





ΣΩΖΟΠΟΛΗ






ΑΝΑΡΤΗΣΗ στο fb ΑΠΟ  Kiki Mimikou




























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.