Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  Νο 3 21/12/2009


Θέματα Ημερήσιας Διάταξης του Δ.Σ. 16/12/09:

  1. 1. Ενημέρωση περιφερειακής συνδιάσκεψης των ΕΛΜΕ Θράκης με την ΟΛΜΕ

  2. 2. Ελλείψεις - κενά

  3. 3. Για το e-School και την Ψηφιακή τάξη

  4. 4. Συμμετοχή της Β ΕΛΜΕ στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 17/12/09

  5. 5. Θάνατος παλαιού συναδέλφου

  6. 6. Ψήφισμα για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

  7. 7. Ενισχυτική διδασκαλία – Τμήματα ένταξης – Διαπολιτισμική Εκ/ση

  8. 8. Σύσταση επιτροπής για αναμόρφωση καταστατικού

  9. 9. Σύσταση Γραμματείας αναπληρωτών – ωρομισθίων


Συνάντηση με Ένωση Γονέων – Σύλλογο Εκ/κων Πρ/θμιας Εκ/σης- Αντιπροσωπεία 15μελών Συμβουλίων


TA ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ,


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ


ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ

1. Την Δευτέρα 14 Δεκέμβρη έγινε περιφερειακή συνδιάσκεψη των ΕΛΜΕ Θράκης με το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σ. Ζωγραφάκη Ελένη. Η συναδέλφισσα ενημέρωσε για τα εξής:

α) Συναντήσεις ΟΛΜΕ με την ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ. Από την πλευρά του Υπουργείου τέθηκαν τα εξής θέματα: 1) κωδικοποίηση νομοθεσίας, 2) αλλαγή στο σύστημα πρόσληψης με κλείσιμο πινάκων προϋπηρεσίας και υποχρεωτική επιτυχία στον ΑΣΕΠ, 3) τριετή παραμονή των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών  στην οργανική τους θέση, 4) ουσιαστική ενεργοποίηση της 2-ετούς δόκιμης υπηρεσίας, περιφερειοποίηση της Εκπ/σης, 5) ακύρωση των αποσπάσεων των εκπ/κών και ορθολογικοποίηση της διαχείρισης του προσωπικού της εκπ/σης.

Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της διατύπωσε τις πάγιες θέσεις της Ομοσπονδίας όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από το 14ο Συνέδριο, εξέφρασε τη διαφωνία της στις περισσότερες εκ των παραπάνω θέσεων του Υπουργείου και ιδιαιτέρως με την αλλαγή του τόπου πρόσληψης των εκπ/κών. Ακόμη ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις οι οποίες δεν δόθηκαν. Ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα για την οικονομική αναβάθμιση των εκπ/κών και την ουσιαστική επιμόρφωση τους, καθώς και για την την ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων, δεν υπήρξε όμως κάποια δέσμευση από πλευράς της κ. Διαμαντοπούλου,

β) Κατάσταση ασφαλιστικών Ταμείων: Χωρίς την γενναία χρηματοδότηση του κράτους, όπως έχει υποχρέωση, θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα από εδώ και πέρα. Δυστυχώς δεν υπάρχει διάθεση από την Κυβέρνηση για τακτοποίηση του ζητήματος.

Κατόπιν έγινε συζήτηση με τα μέλη των διαφόρων ΕΛΜΕ για την κατάσταση στην εκπ/ση σήμερα. Από την πλευρά μας εκφράσαμε την κριτική μας για τη λειτουργία της ΟΛΜΕ, για το γεγονός ότι έως σήμερα δεν έχει παρουσιάσει αγωνιστική δράση παρ’ ότι οι εκπ/κοί δέχονται πρωτοφανή επίθεση από ΜΜΕ και Υπουργείο, δοκιμάζει την υπομονή των εκπ/κών εξαγγέλλοντας συνεχείς τρίωρες στάσεις εργασίας άνευ ουσίας και δεν διατυπώνει ξεκάθαρο αγωνιστικό πλαίσιο υπεράσπισης της Δημόσιας δωρεάν Παιδείας και της αξιοπρέπειας του εκπ/κού. Εκφράσαμε επίσης την κάθετη αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς του Υπουργείου σχετικά με τις αλλαγές στους διορισμούς και την υπηρεσιακή κατάσταση των συναδέλφων. Η γενική εκτίμηση όλων ήταν ότι θα πρέπει ο κλάδος μας να βρίσκεται σε αγωνιστική εγρήγορση διότι είναι εμφανής η πρόθεση του Υπουργείου να αλλάξει προς το χειρότερο την κατάσταση του Δημόσιου Σχολείου.

2. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν κενά και ελλείψεις στα σχολεία μας, ιδίως στα 3 ΕΠΑΛ, τα οποία καλύπτονται μερικώς με υπερωρίες και ωρομίσθιους, ενώ τα εργαστήρια γίνονται μόνο με έναν εκπαιδευτικό με αυξημένο τον κίνδυνο ατυχήματος. Τα κενά στην πλειονότητά τους είναι λειτουργικά και όχι οργανικά (λόγω αποσπάσεων) και δεν προβλέπεται να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς. ΖΗΤΑΜΕ άμεση κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών με αναπληρωτές, ακόμη και στις θέσεις που καλύπτονται με ωρομίσθιους, οι οποίοι ΔΕΝ θα απολυθούν.

3. Η εγκατάσταση και λειτουργία του e-School (πρόκειται για εφαρμογή γραμματειακής υποστήριξης) είναι πλέον υποχρεωτική για ΟΛΑ τα σχολεία και πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 30/6/2010. Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε ακόμη για τη χρησιμότητά του (γιατί άραγε δεν έγινε πειραματική λειτουργία του ;), το σίγουρο είναι  αυξάνει το φόρτο εργασίας και τις εξωδιδακτικές εργασίες των καθηγητών. Σε σχετική εγκύκλιο του ΥΠΔΒΜΘ αναφέρεται ότι «.. η συμμετοχή των Διοικητικών και Σχολικών Μονάδων καθώς και των Εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτές όλων των ειδικοτήτων, σε αυτήν τη φάση είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη». Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο! Σε έγγραφο (140347/Γ2/11-11-2009) για την Ψηφιακή Τάξη, αναφέρεται ότι πρέπει με ευθύνη των Διευθυντών Δ. Εκ/σης, να εγκατασταθεί, στους «φορητούς υπολογιστές» των μαθητών της Α’ τάξης των γυμνασίων, λογισμικό το οποίο έχει αποσταλεί στα Γυμνάσια από το Π.Ι. και συνήθως το έργο αυτό ανατίθεται στους καθηγητές Πληροφορικής!! (οι εταιρείες που πούλησαν και κέρδισαν από την υπόθεση «φορητός υπολογιστής» τι ευθύνη έχουν, μόνο την είσπραξη;)

Παρατηρούμε ότι συνέχεια προστίθενται εξωδιδακτικές εργασίες στους καθηγητές, με αποτέλεσμα το διδακτικό καθήκον τους να έρχεται σε δεύτερη μοίρα και να γίνεται πάρεργο. ΖΗΤΑΜΕ την άμεση κάλυψη ΟΛΩΝ των σχολείων με διοικητικό προσωπικό.

Οπωσδήποτε το e-School και η Ψηφιακή Τάξη ΔΕΝ είναι ευθύνη των καθηγητών Πληροφορικής, οι οποίοι αν και βάσει νόμου λειτουργούν συμβουλευτικά αναλαμβάνουν όλες τις σχετικές εργασίες και έχουν μετατραπεί σε διοικητικούς υπαλλήλους!!.

4. Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (απόντες: Οικονομίδου, Παπαμιχαήλ) η εκπροσώπηση του Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ΕΒΡΟΥ στην Αλεξανδρούπολη και στη συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας από την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΒΡΟΥ στις 17 Δεκέμβρη (μειοψήφησε η ΠΑΣΚ που ζήτησε να γίνει συγκέντρωση στην  Ορεστιάδα). Αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης προς τους αγρότες, η οποία και επισυνάπτεται. Το Δ.Σ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Κουσινίδη Χ.

5. Το Δ.Σ. εκφράζει τη θλίψη και την αμέριστη συμπαράσταση του στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου Καραμπατζάκη Γιάννη, ο οποίος υπηρέτησε για πολλά χρόνια στην περιοχή μας.

6. Το Δ.Σ. υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα φορέων για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, το οποίο επισυνάπτεται.

7. Το Δ.Σ. ζητάει με έγγραφο του από την Διεύθυνση Δ/θμιας Εκ/σης και το Γραφείο Ορεστιάδας να πληροφορηθεί αν πρόκειται και πότε να λειτουργήσουν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, ένταξης και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Τα θέματα 8,9 και 10 αναβλήθηκαν για το επόμενο Δ.Σ.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΥΣΙΝΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ                                                          ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΚΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.