Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ Β.ΕΒΡΟ! ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ!



Τα κενά «καλά κρατούν» στο Β. Έβρο!
Ήλθον, είδον και απήλθον η υφυπουργός Παιδείας!

Το Β. Έβρο επισκέφτηκε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου η υφυπουργός Παιδείας,
προκειμένου να παραβρεθεί στα εγκαίνια λειτουργικής αναβάθμισης χώρων δημοτικού σχολείου της περιοχής.

Αφού εξέφρασε την πλήρη γνώση της για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και το μεγάλο «ενδιαφέρον» της νέας κυβέρνησης για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, υποσχέθηκε πως την επόμενη κιόλας ημέρα θα λύνονταν το πρόβλημα των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό που ταλαιπωρεί πολλά σχολεία μας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το υπουργείο λοιπόν στις 11 Οκτωβρίου προχώρησε στην 3η φάση προσλήψεων αναπληρωτών και κάλεσε στον ν. Έβρου 4 εκπαιδευτικούς(!) όταν μόνο στις σχολικές μονάδες της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου υπάρχουν 35 κενά, ακόμη και ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της νέας χρονιάς!

Ενώ οι μαθητές μας συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, να χάνουν εκατοντάδες διδακτικές ώρες ακόμη και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν, οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Η ηγεσία του υπουργείου όχι μόνο δεν κάνει κουβέντα για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, αλλά ταυτόχρονα μιλάει για εξορθολογισμό των κενών και προβληματίζεται για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει την άρνηση πολλών συναδέλφων να δεχτούν την πρόσληψή τους! Φτάσαμε δε στο σημείο μαθητές από ακριτικά νησιά να κάνουν μάθημα μέσω skype(!) κάτι το οποίο είχε περιγραφεί και στο υπόμνημα Λιάκου πριν μερικά χρόνια.

Όλη η έννοια του υπουργείου είναι το πώς θα επαναφέρει την «αριστεία», θα θεσπίσει τη βάση του 10 στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα εξισώσει τα πτυχία Δημόσιων Πανεπιστημίων - Κολλεγίων και θα εφαρμόσει τον κόφτη ν+2 στο χρόνο φοίτησης. Λες και η στελέχωση των σχολείων δεν είναι κυρίαρχη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας!

Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον μιλάμε για ένα σχολείο με ταξικούς φραγμούς, ένα σχολείο για «λίγους» και οδεύουμε με γοργούς ρυθμούς προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και στις τρεις βαθμίδες, την προώθηση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, την επιβράβευση κάθε είδους χορηγιών και τη σκληρή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ., όσο κι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν το κυρίαρχο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος που δεν είναι άλλο από τη υλοποίηση μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία με βάση τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών!

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του προσοντολογίου και τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών με βάση την προϋπηρεσία και το χρόνο λήψης πτυχίου.

Απαιτούμε για τους αναπληρωτές:

·         να προσλαμβάνονται σε μία φάση τον Αύγουστο με δεδομένα όλα τα εκπαιδευτικά κενά

·         να δοθούν επιδόματα μετακίνησης, σίτισης και στέγασης

·         να έχουν πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

·         να ενεργοποιηθεί η ειδική προκήρυξη θέσεων για συγκεκριμένες απομακρυσμένες σχολικές μονάδες που δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί

Θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις το Δημόσιο χαρακτήρα του Σχολείου που θα χωράει όλους τους εκπαιδευτικούς και θα εκπληρώνει τα όνειρα και τις μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών!



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ



Η Πρόεδρος                                                                           Η Γ. Γραμματέας





Γιαννάτου Κική                                                                    Γεωργουσίδου Μαρία


 ΤΑ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΘΗΚΑΝ

 
Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                              Ν. Ορεστιάδα 10 - 10 - 2019
ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ                               Αρ. πρωτ.: 36
ΠΡΟΣ:

1.  κ. Νίκη Κεραμέως
Υπουργό Παιδείας
2.  κ. Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργό Παιδείας
ΣΥΝHMMENA : Έγγραφο Α και Β ΕΛΜΕ Έβρου για λειτουργία κοινού ΠΥΣΔΕ - ΠΥΣΠΕ

ΘΕΜΑ: « Υπόμνημα του Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ Έβρου »

Κυρία Υπουργέ

Το Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ σας καταθέτει το παρόν Υπόμνημα, που περιλαμβάνει επείγοντα προβλήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης τα οποία έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια και έχουν επιφέρει σοβαρές δυσλειτουργίες στην εκπαιδευτική διαδικασία της περιοχής μας αλλά και συνολικά στον ελλαδικό χώρο. Η άμεση επίλυσή τους έχει καταλυτική σημασία για τον κλάδο μας και θα συμβάλει αποφασιστικά στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Προβλήματα λειτουργίας σχολείων και εκπαιδευτικών:

Α. ΓΕΝΙΚΑ

από το 2010 έως και σήμερα εφαρμόζονται οι εξής μνημονιακές «απορρυθμίσεις»:

α) Σταμάτησαν οι μόνιμοι διορισμοί εκπ/κών με αποτέλεσμα κάθε Σεπτέμβρη τα κενά στα σχολεία να είναι χιλιάδες και 33.000 συνάδελφοί μας να βρίσκονται όλα αυτά τα χρόνια σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας.
β) Καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν χιλιάδες σχ. μονάδες, τμήματα και υποστηρικτικές δομές.
γ) Αυξήθηκε το διδακτικό μας ωράριο με συνέπεια την εμφάνιση μεγάλου αριθμού πλεονασμάτων σε αρκετές ειδικότητες.
δ) Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα εκτινάχθηκε στους 27 συν 10%. Υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι ότι: o αριθμός των μαθητών στα τμήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20 για τα τμήματα των Γυμνασίων και της γενικής παιδείας των Λυκείων, τους 15 στις κατευθύνσεις και τους 10 για τα εργαστήρια.
ε) Καταργήθηκε η Π.Δ.Σ. και ξεκινάει με καθυστέρηση κάθε σχ. έτος η Ενισχυτική Διδασκαλία.
στ) Τροποποιήθηκαν πάμπολλες φορές τα ωρολόγια προγράμματα όλων των τύπων των Σχολείων, μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας και καταργήθηκε ταυτόχρονα το 3ωρο των υπευθύνων εργαστηρίων.
ζ) Μειώθηκαν τα τμήματα, οι ειδικότητες και οι τομείς στην ΤΕΕ.
η) Αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ, καθώς και των κατευθύνσεων και των Ο.Π. στα ΓΕΛ.
θ) Εφαρμόστηκε η εγκύκλιος για τις ηλεκτρ. εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ και στα ΓΕΛ με συνακόλουθη περαιτέρω μείωση τμημάτων γενικής παιδείας, τομέων, ειδικοτήτων, τμημάτων κατευθύνσεων και Ο.Π.
ι) Εκδόθηκε εγκύκλιος για τον ενδιάμεσο χαρακτηρισμό παρακολουθούντων των ΕΠΑ.Λ.
ια) Εκδόθηκαν εγκύκλιοι για τον περιορισμό της λειτουργίας των ξενόγλωσσων τμημάτων και τον περιορισμό της ελεύθερης επιλογής 2ης ξένης γλώσσας στους μαθητές.
ιβ) Άλλαξαν τα κριτήρια για τη στελέχωση των σχολείων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ).
ιγ) Αυστηροποιήθηκαν τα κριτήρια μείωσης του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
ιδ) Συνεχώς αλλάζουν οι αναθέσεις μαθημάτων (Γ ανάθεση και ανάθεση εκτός πλαισίου).
ιε) Ενοποιήθηκαν ειδικότητες και σε πολλές περιπτώσεις με εντελώς αντιεπιστημονικό και οξύμωρο αποτέλεσμα!
ιστ) Καταργήθηκε η Δ΄ τάξη στα Εσπ. ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ.
ιζ) Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς, έδωσαν τη χαριστική βολή με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
ιη) Εξ αιτίας όλων των παραπάνω ελαχιστοποιήθηκε ο αριθμός των μεταθέσεων.
ιθ) Συντρίβονται περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα των εκπ/κών και υποβαθμίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, με το πρόσφατο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο
κ) Ναυάγησε πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία των μονίμων διορισμών και υποβαθμίστηκε ακόμα και η δημόσια συζήτηση περί του θέματος.
κα) Προωθείται άμεσα η «αυτοαξιολόγηση» σχ. μονάδας και η «ατομική αξιολόγηση» των εκπ/κών (ήδη ετοιμάζονται φόρμες «αξιολόγησης» από γονείς, φορείς κλπ.!) για να δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό και εχθρικό σχολικό και εργασιακό περιβάλλον.
κβ) Προωθείται η «αυτονομία» της σχ. μονάδας ως προεόρτιο της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Εκπ/σης.

Όλα τα παραπάνω μέτρα που έχουν ως κύριο στόχο την εξοικονόμηση πόρων, δημιούργησαν κι εξακολουθούν να δημιουργούν «δεξαμενές» τεχνητών πλεονασμάτων σε εκπ/κό προσωπικό. Στην πράξη όμως φαλκιδεύουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και υπονομεύουν την εργασιακή ομαλότητα των εκπ/κών, προωθώντας το μοντέλο του καθηγητή – δασκάλου, ο οποίος διδάσκει «απ’ όλα». Για να επανέλθει η ηρεμία στο Δημόσιο Σχολείο και η εργασιακή ομαλότητα, θα πρέπει το Υπουργείο να καταργήσει όλες τις παραπάνω αντιεκπαιδευτικές αλλαγές και να δρομολογήσει διαδικασίες για μια Παιδεία ουσιαστική, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.

Β. ΕΙΔΙΚΑ

1. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
α) ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
Λόγω μηδενικών σχεδόν μόνιμων διορισμών τα τελευταία 10 χρόνια και χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων υπάρχουν οργανικά κενά σε πολλές ειδικότητες. Τα σχολεία μας λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με αναπληρωτές εκπ/κούς οι οποίοι προσλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς με αποτέλεσμα να χάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες διδακτικές ώρες ακόμη και σε Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που είναι αδύνατον να αναπληρωθούν. Ακόμη και σήμερα λείπουν από το Β. Έβρο περίπου 25 εκπ/κοί όλων των ειδικοτήτων και οι μαθητές μας (και της Γ΄ Λυκείου) δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τα αντίστοιχα μαθήματα. Ταυτόχρονα οι ελαστικά εργαζόμενοι συνάδελφοί μας ζουν σε ένα μόνιμο πλέον καθεστώς εργασιακής περιπλάνησης, με  τραγικές συνέπειες τόσο σε οικογενειακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και συγχρόνως στερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων. Η κατάσταση αυτή έχει άμεσες συνέπειες και στους μαθητές μας οι οποίοι αναγκάζονται να αλλάζουν διαρκώς καθηγητές και να επηρεάζεται αρνητικά η μαθησιακή τους πορεία.
Ζητάμε:
·         Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπ/κών προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά σε Γενική και Ειδική Αγωγή. Να καταργηθεί ο ν. 4589/2019 και οι διορισμοί να γίνουν με βάση την προϋπηρεσία και τον χρόνο κτήσης πτυχίου.

β) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

Ζητάμε
·         Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (ωρομίσθιοι, ΑΜΩ). Οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας να προσλαμβάνονται με πλήρες διδακτικό ωράριο και μόνο για την κάλυψη έκτακτων λειτουργικών κενών.
·         Την άμεση πρόσληψη ΟΛΩΝ των αναπληρωτών από την 1η Σεπτεμβρίου σε μία φάση και με δεδομένα και εκ των προτέρων δημοσιοποιημένα όλα τα εκπαιδευτικά κενά.
·         Πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
·         12μηνη σύμβαση εργασίας και επιδόματα στέγασης, σίτισης και μετακίνησης.
·         Να ανοίξουν οι πίνακες αναπληρωτών εκπ/κών και να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία από το Μάιο 2018 έως και Ιούνιο 2019 και να δοθεί η δυνατότητα στους συναδέλφους μας που για προσωπικούς λόγους δεν αιτήθηκαν πρόσληψης την προηγούμενη χρονιά, να συμπεριληφθούν στους νέους πίνακες.

 

γ) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Εξ αιτίας των μεταβολών που επήλθαν στο ωράριό μας το 2013, οι συνάδελφοί μας σε ένα μεγάλο ποσοστό τους καλούνται να μετακινούνται καθημερινά σε 2, 3 ή και περισσότερες σχολικές μονάδες με κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια. Εκτός αυτού κάτι τέτοιο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη σύνταξη ωρολογίων προγραμμάτων και λειτουργεί σε βάρος των παιδαγωγικών και μαθησιακών αναγκών των παιδιών.
Ζητάμε
·      Την επαναφορά της μείωσης του ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων, καθώς και την επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
·      Να αναγνωρίζεται ως εργασιακός χρόνος η μετακίνηση σε άλλα σχολεία και να μειώνεται το ωράριο όσων διατίθενται ανάλογα με τον αριθμό και την απόσταση των σχολείων.
·      Τη νομοθετική κατοχύρωση της υποχρέωσης της Διοίκησης για έκδοση εντολών μετακίνησης για την κάλυψη των διατιθεμένων συναδέλφων που μετακινούνται.

 

δ) ΠΔΣ - ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Είναι πολύ σημαντική η λειτουργία της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας.
Ζητάμε

·      Να επαναλειτουργήσει η Π.Δ.Σ
·      Η Π.Δ.Σ. και η Ενισχυτική Διδασκαλία να ξεκινάνε άμεσα, με την έναρξη του διδακτικού έτους.
Οι μαθητές και οι γονείς διαμαρτύρονται για τις συνεχείς ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ καθυστερήσεις της έναρξης λειτουργίας των θεσμών αυτών, διότι έχουν διαπιστώσει τα επιτυχή αποτελέσματά τους, ιδιαιτέρως στον ακριτικό νομό μας.

ε) Για τις ειδικότητες των εκπ/κών που εμφανίζουν «πλεονάσματα» [ ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ11, ΠΕ80 (πρώην ΠΕ15), ΠΕ86 ]:
Ζητάμε

·        Να αρθούν οι περιορισμοί στη λειτουργία των ξενόγλωσσων τμημάτων, να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα και να θεσμοθετηθεί η διδασκαλία των ξένων γλωσσών κατά επίπεδα γνώσεων.
·        Να οργανωθεί η λειτουργία της Π.Δ.Σ. στη Φυσική Αγωγή στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ. Στο νομό μας οι συνάδελφοι ΠΕ11 έχουν προτείνει αναλυτικά τον τρόπο διεξαγωγής της και την ιδιαίτερη στόχευσή της.
·        Να στελεχώνεται η Ομάδα Φυσικής Αγωγής, με περισσότερους συν. ΠΕ11, διαφόρων εξειδικεύσεων.
·        Να κατοχυρωθεί συγκεκριμένος αριθμός ωρών σε εβδ. βάση, που να συνυπολογίζεται στο υποχρεωτικό ωράριο των εκπ/κών ΠΕ11, με αντικείμενο την οργάνωση των σχολικών αγώνων.
·        Να κατοχυρωθεί ένα σύγχρονο, ασφαλές και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας των κολυμβητηρίων με την αναγκαία και πλήρη στελέχωσή τους σε μόνιμη βάση. Δεν είναι δυνατόν να ξεκινάνε οι υπηρεσιακές μεταβολές του Σεπτεμβρίου και να μην έχουν δημοσιοποιηθεί οι διαδικασίες λειτουργίας των κολυμβητηρίων!
·        Οι συνάδελφοι ΠΕ11 στο νομό μας έχουν ανακοινώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας του μαθήματος της Φ.Α. (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ! http://agonsysp.blogspot.com/2018/08/blog-post_88.html#more), το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί εφ’ όσον υπάρχουν διαθέσιμοι ΠΕ11.
·        Οι σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές συνθήκες επιβάλλουν την ύπαρξη και λειτουργία ομάδων εκπ/κών (κυρίως ΠΕ11 και ΠΕ15) σε κάθε Σχολείο, με προβλεπόμενο εβδομαδιαίο ωράριο, για την φροντίδα της υγιεινής ζωής και της σωστής διατροφής όλων των μαθητών.
·        Να θεωρηθούν εργαστηριακά τα μαθήματα Τεχνολογίας – Πληροφορικής, ώστε να λειτουργούν με μειωμένο αριθμό μαθητών.
·        Να κατοχυρωθεί συγκεκριμένος αριθμός ωρών σε εβδ. βάση, που να συνυπολογίζεται στο υποχρεωτικό ωράριο των εκπ/κών ΠΕ86, με αντικείμενο την γραμματειακή στήριξη των λειτουργιών της σχ. μονάδας.

στ) ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ζητάμε να αρθούν οι περιορισμοί στην οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών στα Σχολεία, με συνυπολογισμό των ωρών απασχόλησης σε αυτά, στο εβδομαδιαίο ωράριο των εκπ/κών.

ζ) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε ως εκπ/κοί τη δυνατότητα επιμόρφωσης στο γνωστικό μας αντικείμενο, αλλά και σε νέες διδακτικές μεθόδους που θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε καλύτερα εκπ/κά αποτελέσματα και να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας.
Ζητάμε τη θέσπιση ετήσιας επιμόρφωσης πανεπιστημιακού επιπέδου (σε προαιρετική κατεύθυνση), με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.

η) ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Ζητάμε

·         Κατάργηση της απόφασης 33120/ΓΔ4/28-2-2017
·         Αποζημίωση των εκδρομών σύμφωνα με το ν.2685/99
·         Κάλυψη της μετακίνησης και διαμονής των εκπ/κών - συνοδών από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τους μαθητές μας.

θ) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ζητάμε

·         Την άμεση, οριστική και πλήρη κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της «αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης» και της ΑΔΙΠΔΔΕ.

ι) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Ζητάμε

·         Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς για να ζούμε αξιοπρεπώς.

·         Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – συνταξιοδότησης - πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων


2. ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

α) Ζητάμε

·         Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπ/κών (μεταθέσεις –αποσπάσεις, μετατάξεις κλπ.) να ολοκληρώνονται έως το τέλος Ιουνίου.
·         Διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές. Kάθε είδους υπηρεσιακή μεταβολή μονίμων και αναπληρωτών εκπ/κών να αποφασίζεται στις συνεδριάσεις των υπηρεσιακών Συμβουλίων με συγκεκριμένα κριτήρια και μοριοδότηση.

β) ΑΛΛΑΓΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ
Λόγω γεωγραφικής ιδιομορφίας του ν. Έβρου θεωρούμε απαραίτητη τη δημιουργία 3 περιοχών μετάθεσης, ως εξής:

Α΄ ΕΒΡΟΥ: Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου

Β΄ ΕΒΡΟΥ: Δήμοι Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας

Γ΄ ΕΒΡΟΥ: Δήμος Σαμοθράκης

Ένας τέτοιος διαχωρισμός :
ι) Θα διευκολύνει το έργο των μόνιμων εκπ/κών που εργάζονται στα σχολεία του νομού, καθώς έχουμε αρκετές περιπτώσεις συναδέλφων που διανύουν καθημερινά μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις καλύπτοντας ανάγκες σχολείων τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ταυτόχρονα τμήμα του Έβρου.
ιι) Θα ξεκαθαρίσει σε ένα μεγάλο βαθμό το τοπίο για τους αναπληρωτές εκπ/κούς. Υπάρχουν συνάδελφοι που μη γνωρίζοντας το πού μπορεί να βρεθούν αποφεύγουν να δηλώσουν στην αίτηση πρόσληψής τους τον ν. Έβρου και άλλους που αναγκάζονται μετά την τοποθέτησή τους σε παραίτηση.

γ) ΑΝΑΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ζητάμε


·         Να αναμοριοδοτηθούν στα επίπεδα προ της υπουργικής απόφασης του 2018, όσες σχ. μονάδες της περιοχής του Β. Έβρου υπέστησαν μείωση μορίων.
·         Να επανέλθει ο χαρακτηρισμός του «δυσπρόσιτου σχολείου» σε όσες σχ. μονάδες της περιοχής του Β. Έβρου αποχαρακτηρίστηκαν με την παραπάνω απόφαση.

δ) ΙΔΡΥΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ Β. ΕΒΡΟ
Η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση της περιφερειακής Ενότητας Έβρου σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό των σχολικών μονάδων της Β/θμιας Εκπ/σης (52), καθιστά κάτι περισσότερο από απαραίτητη τη λειτουργία και 2ης Διεύθυνσης. Η μετάβαση των εκπ/κών του βορείου Έβρου στην Αλεξανδρούπολη είναι εξαιρετικά δύσκολη τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επικινδυνότητας λόγω του κακού οδικού δικτύου ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο. Οι δε αρμοδιότητες της Διεύθυνσης έχουν κατά πολύ αυξηθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία εξυπηρέτησης των εκατοντάδων εκπ/κών. Το αίτημά μας αυτό έχει κατατεθεί στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας από το 2010.

3. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ της περιοχής μας, ενώ δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες συντήρησης και ανανέωσης του εξοπλισμού που είναι απαρχαιωμένος.
Ζητάμε
·      Να αυξηθούν οι πιστώσεις για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.

4. ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ζητάμε
·      Να επικαιροποιηθούν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, οι οργανικές θέσεις στα ΕΕΕΕΚ (με αποφάσεις των οικείων υπηρεσιακών Συμβουλίων).
·      Nα εγκριθούν οι οργανικές θέσεις στα τμήματα ένταξης.

5. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
α) Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ορεστιάδας φιλοξενείται σε κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Έβρου και δεν έχει δικό του κτίριο, ενώ και το Ειδικό Γυμνάσιο Ορεστιάδας λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Σ.Δ.Ε. Ορ/δας.
Ζητάμε
·      την κατασκευή κατάλληλου κτιρίου στην περιοχή του Βορείου Έβρου για να στεγάσει τα ειδικά σχολεία ΟΛΩΝ των βαθμίδων.

β) Ζητάμε
·      την ολοκλήρωση της κτιριακής υποδομής του Σ.Δ.Ε. Ορεστιάδας και τη στελέχωση του με μόνιμο προσωπικό.

γ) Ζητάμε
·      την έκτακτη χρηματοδότηση για την συντήρηση και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των ΕΠΑΛ Διδ/χου και Ορεστιάδας
·      την έκτακτη χρηματοδότηση για την συντήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του κτιριακού συγκροτήματος των Γ/σίων και ΓΕΛ Διδ/χου
·      την έκτακτη χρηματοδότηση για την συντήρηση και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Γ/σίου Λαβάρων

δ) Εισηγούμαστε τη δημιουργία Μουσικού, Καλλιτεχνικού και Αθλητικού Σχολείου στον Βόρειο Έβρο.

ε) Θεωρούμε απαραίτητη την πρόσληψη φυλάκων – συντηρητών κτιρίων σε όλα τα σχολεία.

6. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Σχολικών Επιτροπών
Οι ιδιαίτερες ανάγκες για θέρμανση (έντονο το πρόβλημα στα σχολεία μας λόγω κλιματολογικών συνθηκών) απαιτούν άμεση και ουσιαστική αύξηση της επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών για υποδομές (μόνωση, συντήρηση καυστήρων) και αναλωσίμων υλικών που απαιτούνται, καθώς και για βελτίωση (επισκευή κ.λπ.) χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, τουαλέτες, κ.ά.).

7. ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
Ζητάμε να δοθούν κίνητρα παραμονής σε όσους εθελούσια, επιθυμούν να παραμείνουν στην περιοχή μας:
·      Αύξηση του επιδόματος παραμεθόριας περιοχής,
·      Επίδομα θέρμανσης, σίτισης και ενοικίου στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Γ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΥ ΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΠΕ

Σας συνυποβάλλουμε κοινό έγγραφο της Α και Β ΕΛΜΕ Έβρου που περιέχει προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των κοινών συνεδριάσεων ΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΠΕ και την άρση των αδικιών που υφίστανται οι συνάδελφοι της Β/θμιας Εκπ/σης που διατίθενται στην Α/θμια Εκπ/ση ως «πλεονάζοντες».

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η Πρόεδρος                                                             Η Γ. Γραμματέας


Γιαννάτου Κική                                                    Γεωργουσίδου Μαρία

 
Α΄  Ε.Λ.Μ.Ε.  Ν. ΈΒΡΟΥ                                  Αλεξανδρούπολη 09/09/2019
Δήμητρας 19, Παλαιό Νοσοκομείο                                                             Αρ.Πρωτ: 29
68100  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ                                                 
ΤΗΛ. : 6976978490                                                                    
e-mail: a.elme.evroy@gmail.com                                                    


Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                    Ν.Ορεστιάδα 09 - 09 - 2019
ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                   Αρ. πρωτ.:  32

                                                                                 
                  ΠΡΟΣ: ΟΛΜΕ
                                    Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε.  Ν. ΈΒΡΟΥ

 




Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός μας και των οποίων η επίλυση αποτελεί πάγιο αίτημά μας. Ένα βασικό θέμα που απασχολεί την περιοχή του Έβρου είναι ότι είναι χωρισμένος μόνο σε δύο περιοχές μετάθεσης: μία περιοχή μετάθεσης είναι η Σαμοθράκη και δεύτερη όλο το υπόλοιπο χερσαίο τμήμα του νομού. Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι να αναγκάζονται συνάδελφοί μας να διανύουν έως και 260 χιλιόμετρα, προκειμένου να πηγαινοέρχονται στην εργασία τους. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής μας έχει σχέση με το μήκος του νομού(130 χιλιόμετρα), αλλά και με το ότι η πρωτεύουσα Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού. Συνάδελφοι με 20 και περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και την οικογένειά τους ή, ακόμα χειρότερα, να εκθέτουν τον εαυτό τους στους κινδύνους της καθημερινής μετακίνησης με το αυτοκίνητο, για να βρεθούν στο άλλο άκρο του νομού, πχ. στα Δίκαια. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μονάδες και αριθμοί, αλλά άνθρωποι με οικογένειες και οικογενειακό προγραμματισμό, που δεν πρέπει να ανατρέπεται κάθε φορά που προκύπτει κάποιο κενό στον βόρειο Έβρο. Εξάλλου, ακόμα και το συνδικάτο του νομού, για την εύρυθμη λειτουργία του, είναι χωρισμένο σε δύο ΕΛΜΕ, την Α με έδρα την Αλεξ/πολη και τη Β με έδρα τη Ν.Ορεστιάδα.
Ένα άλλο πρόβλημα του νομού μας (που σχετίζεται με το προηγούμενο) είναι η άδικη μεταχείριση συναδέλφων της Β/θμιας Εκπ/σης που είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και διατίθενται στην Α/θμια Εκπ/ση για κάλυψη κενών (στο νομό μας το πρόβλημα αυτό είναι πολύ έντονο εδώ και χρόνια κυρίως στην ειδικότητα των συναδέλφων Φυσικής Αγωγής – ΠΕ11). Συγκεκριμένα, παρατηρείται το φαινόμενο η Α/θμια Εκπ/ση να καλύπτει τα κενά που εμφανίζονται κοντά στην Αλεξ/πολη με συναδέλφους της Α/θμιας Εκπ/σης και αφού διενεργήσει σε πρώτη φάση τις δικές της υπηρεσιακές μεταβολές ( αποσπάσεις κλπ. ), σε δεύτερη φάση να στέλνονται συνάδελφοι της Β/θμιας που διατίθενται στην Α/θμια στα εναπομείναντα κενά, που είναι και τα πιο μακρινά. Αυτό δημιουργεί μια πολύ άδικη κατάσταση εις βάρος των συναδέλφων της Β/θμιας Εκπ/σης, οι οποίοι έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και συνεχίζουν να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε από την ηγεσία του Υπ. Παιδείας:

1.                  Να προχωρήσει στον ορισμό τριών περιοχών μετάθεσης στον νομό Έβρου. Συγκεκριμένα, η πρότασή μας είναι ο χωρισμός να γίνει ως εξής:
·                     Α΄ Έβρου: μέχρι και το Δήμο Σουφλίου
·                     Β΄ Έβρου: Δήμοι Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας
·                     Γ΄ Έβρου: Σαμοθράκη

2.                  Να δώσει άμεση λύση στο θέμα των συναδέλφων της Β/θμιας Εκπ/σης που διατίθενται στην Α/θμια με την έκδοση υπουργικής απόφασης ή επίσημης εγκυκλίου, η οποία θα διευθετεί τα θέματα της λειτουργίας των κοινών συνεδριάσεων ΠΥΣΔΕ - ΠΥΣΠΕ. Συγκεκριμένα, ζητάμε όταν γίνονται οι κοινές συνεδριάσεις ΠΥΣΔΕ - ΠΥΣΠΕ στις αρχές του Σεπτέμβρη, όλα τα λειτουργικά κενά της Α/θμιας των κοινών ειδικοτήτων ΠΕ05, 06, 07, 08, 11, 79.01, 86 να είναι προσδιορισμένα με ακρίβεια και γνωστά εκ των προτέρων (και να μην μεταβάλλονται με μονομερείς αποφάσεις των ΠΥΣΠΕ έως τις παραπάνω συνεδριάσεις ) και η κρίση και η τοποθέτηση των συναδέλφων της Β/θμιας που διατίθενται στην Α/θμια, να γίνεται από κοινού με τους συναδέλφους της Α/θμιας, με μόνο κριτήριο τη μοριοδότηση που είναι και το μόνο αδιάβλητο κριτήριο.

Για τα Δ.Σ. Α και Β ΕΛΜΕ Έβρου

Α ΕΛΜΕ                                                             Β ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος                                                                                       Η Πρόεδρος

Α. Καραγεωργίου                                                                              Κ. Γιαννάτου
GIA%20TO%20DS
Η Γ. Γραμματέας                                                                              Η Γ. Γραμματέας

Η. Αγοραστού                                                                                     Μ. Γεωργουσίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.