Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ: 13/5 Γενική Συνέλευση σε σχολική αυλή. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!



Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                                                          Ν. Ορεστιάδα 13 - 05 – 2020
ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                Αρ. Πρωτ. : 18
e-mail :b.elme.evrou@gmail.com
blog:http://b-elme-evrou.blogspot.gr/



ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαΐου η έκτακτη Γ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου. Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο ήταν: το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το ζήτημα της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων, το άνοιγμα και η ασφαλής λειτουργία των σχολείων για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών εν μέσω πανδημίας.
Πολυνομοσχέδιο:
Θέση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων είναι πως η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου που κατέθεσε, όχι μόνο δεν δίνει λύσεις στα χρόνια εκπαιδευτικά προβλήματα όπως είναι οι τραγικές ελλείψεις σε καθηγητές και δασκάλους, η υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, ο μεγάλος αριθμός μαθητών στα τμήματα, αντιθέτως υπονομεύει βασικά παιδαγωγικά και εργασιακά κεκτημένα. Μετατρέπει το σχολείο σε ένα σκληρό εξεταστικό κέντρο με μοχλό την τράπεζα θεμάτων για ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, επαναφέρει το χαρακτηρισμό διαγωγής και τις ποινές στους μαθητές ως «ενδεδειγμένη» παιδαγωγική αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών, μειώνει τον αριθμό των μαθητών στα ΕΠΑ.Λ., τιμωρεί τους αναπληρωτές που δεν αποδέχονται πρόσληψη με 2ετή-3ετή ανεργία.
Εξ αποστάσεως διδασκαλία-ζωντανή μετάδοση μαθημάτων:
Θεωρούμε πως ο μόνος χώρος διδασκαλίας είναι αποκλειστικά η σχολική αίθουσα! Η εκπαιδευτική διαδικασία δομείται με τη φυσική παρουσία εκπαιδευτικών και μαθητών, είναι διαδραστική και προϋποθέτει σχέση εμπιστοσύνης, εμπιστευτικότητας και ελευθερίας. Ως εκ τούτου καμία αναμετάδοση μαθήματος δεν είναι αποδεκτή! Με βάση μάλιστα το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΟΛΜΕ (13/05/2020) μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με αντιπροσωπεία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έγινε ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει έγγραφη έγκριση από την ΑΠΔΠΧ προς το υπουργείο Παιδείας για το θέμα αυτό, καθώς για να υπάρξει οποιαδήποτε έγγραφη γνωμοδότηση θα πρέπει να εκδοθεί πρώτα τόσο η Υ.Α. όσο και η εκτίμηση αντικτύπου, η οποία υποχρεωτικά προηγείται της Υ.Α. Ως εκ τούτου, σε όσους τολμήσουν να ασκήσουν πιέσεις σε συναδέλφους για να την υλοποιήσουν θυμίζουμε ότι η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, ειδικά χωρίς εκτίμηση αντικτύπου και ΥΑ, είναι προδήλως παράνομη και επισύρονται βαριές κυρώσεις στους παραβάτες.
Τέλος για τους μαθητές και τις μαθήτριες που αδυνατούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο σχολικό περιβάλλον, το υπουργείο οφείλει να ακολουθήσει τη μέθοδο της κατ’ οίκον διδασκαλίας ή την μετάδοση εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσλαμβάνοντας το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Επαναλειτουργία των Σχολείων με όλα τα αναγκαία ασφαλή μέτρα προστασίας της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών:
Στη βάση των αποφάσεων της ΟΛΜΕ και του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ για το θέμα, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Δωρεάν μαζική παροχή μασκών, αντισηπτικών, διαγνωστικών τεστ, θερμομετρήσεις, προσλήψεις καθαριστριών, σχολικών νοσηλευτών, τήρηση των αποστάσεων που καθορίστηκαν για όλους τους κλειστούς χώρους, αραίωση των τμημάτων, απολυμάνσεις, κλπ.
Διεύρυνση των αδειών ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για εκπαιδευτικούς αναπληρωτές και μόνιμους, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που έχουν την ευθύνη - φροντίδα ευπαθών ομάδων. Όσοι συνάδελφοι-ισσες ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, ακόμα και αν δεν  περιγράφεται σαφώς στις εγκυκλίους το νόσημα που αντιμετωπίζουν, ή που έχουν την ευθύνη - φροντίδα ατόμων ευπαθών ομάδων και επιθυμούν να λάβουν ειδική άδεια να τη ζητήσουν, με αίτηση τους και τα αναγκαία δικαιολογητικά, από τη Διεύθυνση του σχολείου. Καλούμε τους συναδέλφους Διευθυντές των σχολείων να αποδεχτούν, εξετάσουν, εγκρίνουν τέτοιου είδους αιτήσεις.
Αποφάσεις Γ.Σ.
1.                  Ζητάμε την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.
2.                  Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων ευθύνης της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου να πάρουν άμεσα αποφάσεις κατά της χρήσης καμερών στις αίθουσες διδασκαλίας.
3.                  Οποιαδήποτε στιγμή επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια διαδικασία στα σχολεία μας, θα αντιδράσουμε δυναμικά.
4.                  Καλούμε τους συναδέλφους να μη δεχθούν να κάνουν μάθημα με ζωντανή μετάδοση και να σταματήσουν κάθε μορφής εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση, όταν ξεκινήσουν να διδάσκουν δια ζώσης.
5.                  Το Δ.Σ. τη Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου θα καλέσει σε συνάντηση τις Ενώσεις Γονέων Ορεστιάδας - Διδυμοτείχου προκειμένου να ενημερώσει για τα φλέγοντα προβλήματα της Παιδείας.
6.                  Ζητούμε από την ΟΛΜΕ να προχωρήσει άμεσα σε Γ.Σ. Προέδρων των ΕΛΜΕ, για να αποφασιστεί η συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου.
Συμμετέχουμε στις συλλογικές διαδικασίες, δυναμώνουμε τα σωματεία μας!
Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                      Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γιαννάτου Κική                                                                                           Γεωργουσίδου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.