Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 3. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!

 


Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ                                                               Ν.Ορεστιάδα 18/ 10 /2022

ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                                Αρ. πρωτ.: 56

68200 Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

e-mailb.elme.evrou@gmail.com

bloghttp://b-elme-evrou.blogspot.gr/

 

ΠΡΟΣ:

Σχ. μονάδες Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

 

ΚΟΙΝ: 1. Α ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

 2. ΔΔΕ ΕΒΡΟΥ

 3. Π.Δ.Ε. Α.Μ.Θ.

 4. Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

 5. ΟΛΜΕ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 3

1.   Έκτακτη Γ.Σ. Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

2.   Έκδοση ανακοινώσεων

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18/10 στo 2o Γυμνάσιο Διδ/χου έκτακτη Γ.Σ. της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. Δεν υπήρξε απαρτία και συνεπώς οι αποφάσεις ελήφθησαν από το Δ.Σ. Συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα και εκδίδονται οι σχετικές ανακοινώσεις αποφάσεων:

1.                  Αποχή από τις ηλεκτρονικές ψευδοεκλογές της 05/11.

2.                  Επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΟΛΜΕ, για την αύξηση συνδρομής.

3.                  Άμεση μονιμοποίηση των νεοδιορίστων του 2020.

4.                  Γενικά θέματα – αιτήματα.

Για τα 1,2,3 εκδίδονται ξεχωριστές ανακοινώσεις.

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Η ελληνική κοινωνία οδεύει προς τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών. Το βάρος της ενεργειακής κρίσης, η οποία τείνει να μετασχηματιστεί σε συνολική οικονομική κρίση, καθώς και η ραγδαία άνοδος των τιμών, πιέζουν τα λαϊκά στρώματα και συμπιέζουν το εισόδημά τους ακόμη περισσότερο, σε μια περίοδο που αυτό δεν είχε ανακάμψει μετά τη δεκαετία της κρίσης και των μνημονίων. Την ίδια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει όχι μόνο να μην τελειώνει, αλλά οδηγείται και σε νέα κλιμάκωση. Ταυτόχρονα οι διαρκώς εντεινόμενοι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οξύνουν όχι μόνο την αβεβαιότητα στην Ευρώπη, αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειές της.

Στην εκπαίδευση η κυβέρνηση της Ν.Δ. υλοποιεί με ευλάβεια όλες τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ με στόχο την εκθεμελίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τη δημιουργία ενός ταξικού και κατηγοριοποιημένου σχολείου, το οποίο θα εντείνει τους αποκλεισμούς της νεολαίας από τη μόρφωση και θα «κατασκευάσει» μια νέα γενιά εργαζομένων με μειωμένες προσδοκίες. Σε αυτό το σχολείο οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποταγμένοι, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, υπό τη δεσποτεία του εκάστοτε Διευθυντή. Αυτό το σχολείο οικοδομούν οι νόμοι και οι «μεταρρυθμίσεις» της τελευταίας τριετίας. Η Τράπεζα Θεμάτων, η Ε.Β.Ε., η «αξιολόγηση», είναι οι πιο χαρακτηριστικές πλευρές αυτής της πολιτικής. Με την έναρξη της χρονιάς οι υπουργικές αποφάσεις για τους εκπαιδευτικούς ομίλους, τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές είναι ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

Ταυτόχρονα τα συνδικάτα μπαίνουν για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο. Η κ. Κεραμέως φέρνει ξανά τις ηλεκτρονικές εκλογές, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την επέκτασή τους και στα σωματεία, με στόχο τη διάλυση του ζωντανού χαρακτήρα τους και την αποκοπή των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων, τον έλεγχο των σωματείων και φυσικά των αποφάσεών τους. Στόχος είναι η αποδυνάμωση των αγώνων που αντιστέκονται στις αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές πολιτικές. Γι’ αυτό και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες πάνε μαζί με την επίθεση στην απεργία και γι’ αυτό όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η συνολική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης με στόχο ένα αντιδημοκρατικό, ταξικό σχολείο για όλο και λιγότερους.

 

Ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι εργαζόμενοι!

Είναι σαφές ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους. Όλη η Ευρώπη συγκλονίζεται από απεργιακές κινητοποιήσεις με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη μεγάλη απεργία των εργαζομένων στα γαλλικά διυλιστήρια. Στη χώρα μας ο μεγάλος αγώνας των εργαζομένων στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ενάντια στις απολύσεις και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και οι συνεχείς κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, δείχνουν και σε εμάς τον δρόμο του αγώνα. Αλλά και στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία ή στους συλλόγους διδασκόντων συνεχίζουν να αντιπαλεύουν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Η αξιολόγηση, οι μέντορες και οι ενδοσχολικοί συντονιστές συναντούν καθημερινή αντίσταση. Αυτοί οι αγώνες ήρθε η ώρα να στηριχθούν από την ομοσπονδία και να κλιμακωθούν.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει για τις 09/11 πανεργατική απεργία. Η απεργία πρέπει να πετύχει, αλλά δεν πρέπει να επιτραπεί να μετατραπεί σε άλλοθι για τη μέχρι τώρα αγωνιστική αδράνεια της ΟΛΜΕ. Πρέπει να είναι η έναρξη και όχι το τέλος των αγώνων! Γι’ αυτό ο Νοέμβρης οφείλει να είναι ένας μήνας κλιμάκωσης κλαδικών και πανεργατικών αγώνων. Με κινητοποιήσεις από τις αρχές του μήνα, με αγωνιστική απάντηση και αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές, με κεντρικό βήμα την απεργία της 9ης Νοέμβρη και κορύφωση των κινητοποιήσεων στο τριήμερο του Πολυτεχνείου. Για την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, για να υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις. Για να μπορέσει να μπει ανάχωμα στην πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου, να διεκδικήσουμε μαζικούς διορισμούς και να μπλοκαριστεί η «αξιολόγηση»!

 

Θέτουμε τα ακόλουθα αιτήματα αιχμής:

 

·           Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας, για ζωή με αξιοπρέπεια. Συνεχή αύξηση - αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο. Κανένας μισθός κάτω από 1200 ευρώ καθαρά. Να αποδοθεί το κλεμμένο Μ.Κ. του 2016-2017.

·           Άμεση λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και σε όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και ηλ. ρεύματος και κατάργηση του “χρηματιστηρίου ενέργειας” και των ρητρών αναπροσαρμογής. – Όχι στους πλειστηριασμούς και τις διακοπές ηλ.ρεύματος - νερού και διαγραφή των χρεών των ευάλωτων νοικοκυριών. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Καμία εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών. Άμεση επαναφορά στο δημόσιο όλων των εταιρειών κοινωφελούς χαρακτήρα (ηλ.ρεύμα, ενέργεια, τρένα, λιμάνια κλπ).

·           Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Έκτακτες επιχορηγήσεις για τα ταμεία. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας, ίση με τον καταληκτικό μισθό. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας και του χρόνου σπουδών, χωρίς εξαγορά.

·           Αύξηση δαπανών για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, καθολική ασφάλιση και κοινωνικά αγαθά αντί για πληρωμή του δημόσιου χρέους, επιδοτήσεις τραπεζών, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και voucher της ντροπής.

·           Μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους/ες – Όχι στην ελαστική εργασία. Απαγόρευση των απολύσεων, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Επιστροφή όλων των υγειονομικών συναδέλφων μας, που βρίσκονται σε αναστολή. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας, του διχασμού και της αναστολής εργασίας.

·           Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/ μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των ΑΜΩ, των 3μηνιαίων συμβάσεων και κάθε μορφής ευέλικτης απασχόλησης. Πλήρης εξίσωση όλων των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων συναδέλφων. Όχι στο προσοντολόγιο και σε νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

·           Άμεση χρηματοδότηση και διάθεση εκτάκτων κονδυλίων στα σχολεία ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις λειτουργία τους, που δημιουργεί η πανδημία και το κύμα αυξήσεων στην ενέργεια. Δωρεάν γεύματα σε όλους τους μαθητές.

·           Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλα τα σχολεία15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα, δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, άμεση πρόσληψη και διάθεση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, σχολικοί νοσηλευτές σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων, μόνιμη παρουσία του ΕΟΔΥ σε κάθε σχολείο κλπ. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού για όλες τις κατηγορίες των εκπαιδευτικών που χρειάζονται προστασία και στήριξη.

·           Το ΥΠΑΙΘ να πάρει πίσω τώρα την κατάπτυστη απόφαση για τη διενέργεια υποχρεωτικών και επί πληρωμή διαγνωστικών ελέγχων!

·           Λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης της διαβίωσης των αναπληρωτών και των νεοδιορίστων συναδέλφων. Οικονομική ενίσχυση των νέων συναδέλφων.

·           Αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για την κάλυψη των οδοιπορικών για εκπαιδευτικούς που μετακινούνται για να συμπληρώσουν το ωράριό τους ή να ανταποκριθούν σε άλλες υπηρεσιακές υποχρεώσεις (επιτηρήσεις πανελλαδικών εξετάσεων, βαθμολογικά κέντρα κ.λπ.) και διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση.

·           Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου Κεραμέως (ν.4692/20, 4713/20, 4763/20, 4777/21, 4823/21 κλπ).

·           Όχι στο νέο σχολείο – εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA. Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τους μέντορες, ενδοσχολικούς συντονιστές και εκπαιδευτικούς ομίλους. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο δημόσιο σχολείο. Επανασχεδιασμός της ύλης και των διδακτικών στόχων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την κάλυψη των μορφωτικών κενών των μαθητών μας, εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης. Άμεση λήψη αντισταθμιστικών μέτρων ενίσχυσης των μαθητών σε κάθε σχολείο.

·           Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων. Αναβάθμιση του ΠΣΔ και των τεχνολογικών υποδομών των σχολείων, διακοπή της σύμβασης με την cisco και προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών

·           Αναμόρφωση των ωρολογίων προγραμμάτων που οδήγησαν στον αφανισμό ολόκληρων επιστημονικών πεδίων δηλαδή των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας και άμεση επαναφορά της Κοινωνιολογίας.

·           Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 ισχύοντα!

·           Κατάργηση της διετούς υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού τους.

·           Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι της Ειδικής Αγωγής που διορίστηκαν τον Αύγουστο του 2020.

·           Πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών όλων των κατηγοριών, με δημοσιοποίηση όλων των κενών.

·           Κατάργηση της ισοτιμίας κολλεγίων-ΑΕΙ.

·           Όχι στην υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης. Όχι στις δίχρονες Επαγγελματικές Σχολές!

·           Στελέχωση των Τμημάτων Ένταξης και ίδρυση Τ.Ε. στα σχολεία που δεν υπάρχουν.

·           Προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών των μαθητών.

·           Πρόσληψη νοσηλευτών σε κάθε σχ. μονάδα.

·           Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχ. μονάδα.

·           Κάτω όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι! Αγωνιζόμαστε για πραγματικά Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο για όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί έξω από τη δημόσια εκπαίδευση.

·           Περιφρουρούμε τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, την διαδήλωση και την απεργία. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη – ν. (4808/21)!

·           Αποχή από τις ηλεκτρονικές ψευδο-εκλογές της 05/11 για τα Υ.Σ.

·           Συνέχιση της απεργίας – αποχής από την αντιδραστική «αξιολόγηση - αυτοαξιολόγηση» που επιβάλλει το ΥΠΑΙΘ.

·           Κήρυξη απεργίας – αποχής από κάθε άσκηση καθηκόντων και ρόλους μέντορα και ενδοσχολικού συντονιστή.

·           Ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – Κεφαλαίου.

 

Καλούμε τη Γενική Συνέλευση των Προέδρων να υιοθετήσει το παραπάνω πλαίσιο αιτημάτων , να προασπίσει τα σωματεία και τις αγωνιστικές παραδόσεις τους!

 

Για το Δ.Σ.

ΣΦΡΑΓΙΔΑ Β ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γ. Γραμματέας

Κουσινίδης Χαρίλαος                                     Βούλκος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.