Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 


Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ                                                                                          Ν.Ορεστιάδα 29/ 09 /2022

ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                               Αρ. πρωτ.: 45

68200 Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

e-mail: b.elme.evrou@gmail.com

blog: http://b-elme-evrou.blogspot.gr/

ΠΡΟΣ:

Σχ. μονάδες Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

 

ΚΟΙΝ:   1. Α ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

2. Δ.Δ.Ε. ΕΒΡΟΥ

3. Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

4. ΟΛΜΕ

 

Θέμα: « ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ »

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!

 

Η ακρίβεια, οι απανωτές ανατιμήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης, οι αυξήσεις στο ηλ. ρεύμα και στα καύσιμα (είμαστε η χώρα με το ακριβότερο οικιακό ρεύμα στην Ευρώπη) που συμπαρασύρουν εκατοντάδες είδη και υπηρεσίες, η αύξηση του κόστους στέγασης, σε συνδυασμό με την ανεργία και τον πόλεμο, δημιουργούν πρωτόγνωρες καταστάσεις στις ζωές μας.

Το βιώνουμε και οι εκπαιδευτικοί, που βλέπουμε για περισσότερα από 10 χρόνια τους καθηλωμένους μισθούς μας να εξανεμίζονται και σε συνδυασμό με τον πρωτοφανή πληθωρισμό που καταγράφεται πλέον στη χώρα μας, εκτινάσσονται στα ύψη το κόστος των ενοικίων, των λογαριασμών, των μετακινήσεων, αλλά και των βασικών ειδών και οδηγούν στην αδυναμία των εκπαιδευτικών να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους.

Οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές συνάδελφοί μας, που με μία βαλίτσα στο χέρι γυρίζουν την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, είναι αδύνατο να τα βγάλουν πέρα με τα 737 €.

Η διαμονή γίνεται βραχνάς καθώς η εύρεση στέγης είναι είτε αδύνατη, είτε οι εκπαιδευτικοί καλούνται να καταβάλουν ενοίκια που ξεπερνούν το μισό του πενιχρού μηνιαίου μισθού τους, ιδιαίτερα στα νησιά.

Την ίδια στιγμή οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να υπόκεινται τιμωρητικά σε οικονομική αιμορραγία και έμμεση περικοπή του μισθού τους, όπως και οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς υποχρεώνονται σε εβδομαδιαίο rapid test με δικά τους έξοδα.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι φυσικό φαινόμενο, όπως την παρουσιάζει η κυβέρνηση, για την οποία φταίνε ο πόλεμος και η πανδημία και προσπαθεί να μας ξεγελάσει με κουπόνια ελεημοσύνης και επιδόματα φιλευσπλαχνίας, που έχει ήδη αρπάξει από την τσέπη μας. Η ακρίβεια ήταν παρούσα πολύ πριν την έναρξη του πολέμου και η πανδημία ήταν ευκαιρία να αυξηθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζόμενων.

 

Πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα σ’ αυτήν την πολιτική που μας εξαθλιώνει! Είναι μονόδρομος η συλλογική δράση όλων των εργαζομένων που μέσα από τα σωματεία τους θα διεκδικούν:

 

·           Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας, για ζωή με αξιοπρέπεια. Συνεχή αύξηση - αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο. Κανένας μισθός κάτω από 1200 ευρώ καθαρά. Να αποδοθεί το κλεμμένο Μ.Κ. του 2016-2017. Αφορολόγητο 12000 ευρώ και 4000 για κάθε παιδί.

·           Μέτρα κατά της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και σε όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και ηλ. ρεύματος. Άμεση κρατικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών στην ενέργεια και κατάργηση του “χρηματιστηρίου ενέργειας” και των ρητρών αναπροσαρμογής. – Όχι στους πλειστηριασμούς και τις διακοπές ηλ.ρεύματος - νερού και διαγραφή των χρεών των ευάλωτων νοικοκυριών.

·           Μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους/ες – Όχι στην ελαστική εργασία. Απαγόρευση των απολύσεων, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Επιστροφή όλων των υγειονομικών συναδέλφων μας, που βρίσκονται σε αναστολή.

·           Αύξηση δαπανών για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, καθολική ασφάλιση και κοινωνικά αγαθά αντί για πληρωμή του δημόσιου χρέους, επιδοτήσεις τραπεζών, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και voucher της ντροπής.

·           Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Έκτακτες επιχορηγήσεις για τα ταμεία. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας, ίση με τον καταληκτικό μισθό. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας και του χρόνου σπουδών, χωρίς εξαγορά.

·           Άμεση χρηματοδότηση και έκτακτο κονδύλι για τα σχολεία για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις λειτουργία τους, που δημιουργεί η πανδημία και το κύμα αυξήσεων στην ενέργεια. Δωρεάν γεύματα σε όλους τους μαθητές.

·           Οικονομική ενίσχυση των νέων συναδέλφων.

·           Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.

·           Επιδότηση ενοικίου ύψους τουλάχιστον 300€ το μήνα, ανάλογα με την περιοχή υπηρέτησης. Αξιοποίηση διαθέσιμων διαμερισμάτων, δωματίων, εστιών και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων συναδέλφων.

·           Δωρεάν σίτιση σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εκπαιδευτικών.

·           Να επανέλθει άμεσα η δυνατότητα καταβολής χρηματικού επιδόματος στέγασης και σίτισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι να λάβουν άμεσα μέτρα για την στέγαση των εκπαιδευτικών. Να συμπεριληφθούν άμεσα και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη δυνατότητα πρόσβασης στο δικαίωμα στέγασης και σίτισης από τους Δήμους.

·           Αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για την κάλυψη των οδοιπορικών για εκπαιδευτικούς που μετακινούνται για να συμπληρώσουν το ωράριό τους ή να ανταποκριθούν σε άλλες υπηρεσιακές υποχρεώσεις (επιτηρήσεις πανελλαδικών εξετάσεων, βαθμολογικά κέντρα κ.λπ.) και διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση.

·           Κατάργηση της διετούς υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού τους.

·           Το ΥΠΑΙΘ να πάρει πίσω τώρα την κατάπτυστη απόφαση για τη διενέργεια υποχρεωτικών και επί πληρωμή διαγνωστικών ελέγχων!

·           Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Καμία εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών. Άμεση επαναφορά στο δημόσιο όλων των εταιρειών κοινωφελούς χαρακτήρα (ηλ.ρεύμα, ενέργεια, τρένα, λιμάνια κλπ).

·           Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Όχι στο νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα και την επιτήρηση της ΕΕ. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση. Δε δεχόμαστε αντεργατικά μέτρα.

Άμεσα συντονισμός ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και άλλων εργατικών σωματείων για την οργάνωση κινητοποιήσεων.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γ. Γραμματέας

Κουσινίδης Χαρίλαος                                     Βούλκος Χρήστος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.