Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. Α Π Ε Ρ Γ Ι Α ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

 


Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ                                                                                                                                                Ν.Ορεστιάδα 26/ 02 /2024

ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                                                                      Αρ. πρωτ.: 20

68200 Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

e-mail: b.elme.evrou@gmail.com

blog: http://b-elme-evrou.blogspot.gr/

 

ΠΡΟΣ:

                Σχ. μονάδες Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

ΚΟΙΝ:        1. Α ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

 2. ΔΔΕ ΕΒΡΟΥ

 3. Π.Δ.Ε. Α.Μ.Θ.

 4. Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

 5. ΟΛΜΕ

 6. Μ.Μ.Ε.

 

Α Π Ε Ρ Γ Ι Α

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

 

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα. Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή! Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη! Οι δρόμοι θα πλημμυρίσουν σε όλες τις πόλεις της χώρας! Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί! Οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!

 

Ένα χρόνο μετά τα Τέμπη τίποτα δεν έχει αλλάξει στην κυρίαρχη πολιτική, μια πολιτική που έχει ρημάξει κάθε έννοια δημόσιου αγαθού, μια πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος την ανθρώπινη ζωή και την ασφάλεια του λαού, μια πολιτική που τα αναθέτει όλα στην «ατομική ευθύνη», μια πολιτική του «πάμε κι όπου βγει»...

 

Η απαίτηση για την τιμωρία των υπεύθυνων για το έγκλημα στα Τέμπη είναι αυτονόητη. Στην πραγματικότητα έχουμε χιλιάδες ακόμα λόγους για να απεργήσουμε και να βγούμε στους δρόμους! Η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα και το λαϊκό εισόδημα δεν φτάνει για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες στα βασικά είδη, τη στέγαση, τους λογαριασμούς, τα τρόφιμα, οι πενιχρές αυξήσεις του 2024 εξανεμίστηκαν ήδη από τον πληθωρισμό, ενώ η λαϊκή κατοικία παραμένει έρμαιο των πλειστηριασμών από τα αρπακτικά των funds. Στην υγεία, παρά τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κυβέρνηση νομιμοποιεί το φακελάκι με τα απογευματινά χειρουργεία, ενώ οι τιμές των φαρμάκων εκτοξεύονται μέσα σε μια νύχτα. Κι ενώ λεφτά για το κοινωνικό κράτος δεν υπάρχουν, η κυβέρνηση σκορπά δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς και πολεμικές επιχειρήσεις, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην παιδεία βρισκόμαστε μπροστά σε ομοβροντία αντιεκπαιδευτικών μέτρων: ιδιωτικά ΑΕΙ με παράκαμψη του Συντάγματος, νέος νόμος για την ΤΕΕ που τη δίνει βορά στους ιδιώτες και πετάει τη νεολαία στην πρόωρη κατάρτιση, εξαγγελίες για Εθνικό Απολυτήριο με τριπλές πανελλαδικές εξετάσεις, «ελεύθερη επιλογή σχολείου», ΑΣΕΠ και νέο προσοντολόγιο για τους διορισμούς, έναρξη της Α2 φάσης της αξιολόγησης κ.ά.. Η κυβέρνηση ξαναπηγαίνει τα σωματεία μας στα δικαστήρια για την απεργία -αποχή, ενώ στήνει βιομηχανία διώξεων για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς. Η ακολουθούμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική αποσκοπεί σε ένα φθηνό και αφιλόξενο για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων δημόσιο σχολείο, με υποταγμένους και ανασφαλείς εκπαιδευτικούς, ένα σχολείο των δεξιοτήτων, που θα πασχίζει να επιβιώσει με χορηγούς και δωρεές, διαφημίζοντας την πραμάτειά του για να μην βάλει λουκέτο και προκειμένου να επιλεγεί από τους γονείς με τα διαβόητα κουπόνια.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!

Μπροστά σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, το αν τα πανεπιστήμια και τα σχολεία θα παραμείνουν δημόσια, το αν η παιδεία θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, το αν θα συνεχιστεί η φτωχοποίηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και αν οι εκπαιδευτικοί θα υποταχθούν στον νέο επιθεωρητισμό, θα κριθεί από τη δυναμική, τη συνέχιση και την κλιμάκωση των αγώνων που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο. Οι καταλήψεις στα ΑΕΙ, οι πολύμορφες μαθητικές κινητοποιήσεις και τα μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια το προηγούμενο διάστημα, ο αγώνας των εκπαιδευτικών κατά της αξιολόγησης με την απεργία - αποχή, δείχνουν ότι ο κόσμος της εκπαίδευσης δίνει μια μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας. Η μάχη αυτή πρέπει να ενταθεί και να κλιμακωθεί.

Διεκδικούμε:

 

·       Να μην ψηφιστεί σχέδιο νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

·       Να ακυρωθεί – ανατραπεί ο πρόσφατος νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση

·       Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας, για ζωή με αξιοπρέπεια. Συνεχής αύξηση - αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο. 1200 ευρώ καθαρά πρώτος μισθός στους νεοδιόριστους και αντίστοιχες αυξήσεις σε όλα τα ΜΚ. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή. Να αποδοθεί το κλεμμένο Μ.Κ. του 2016-2017.

·       Άμεση λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ηλ. ρεύματος και των καυσίμων (με επιβολή πλαφόν στις τιμές ) και σε όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Κατάργηση του “χρηματιστηρίου ενέργειας” και των ρητρών αναπροσαρμογής. – όχι στους πλειστηριασμούς και τις διακοπές ηλ.ρεύματος, νερού και διαγραφή των χρεών των ευάλωτων νοικοκυριών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις - δημόσια αγαθά η ενέργεια, το νερό κλπ.

·       Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Έκτακτες επιχορηγήσεις για τα ταμεία. Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας, ίση με τον καταληκτικό μισθό. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας και του χρόνου σπουδών, χωρίς εξαγορά. Να σταματήσει το απαξιωτικό καθεστώς των «έναντι» στις συντάξεις. Διπλασιασμός του εφάπαξ.

·       Αύξηση δαπανών για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, καθολική ασφάλιση και κοινωνικά αγαθά αντί για πληρωμή του δημόσιου χρέους, επιδοτήσεις τραπεζών, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και voucher της ντροπής.

·       Μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους/ες – όχι στην ελαστική εργασία. Απαγόρευση των απολύσεων, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.

·       Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών/ μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των ΑΜΩ και κάθε μορφής ευέλικτης απασχόλησης. Πλήρης εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων συναδέλφων. Όχι στο προσοντολόγιο και σε νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

·       Άμεση χρηματοδότηση και διάθεση εκτάκτων κονδυλίων στα σχολεία ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις λειτουργία τους, που δημιουργεί το κύμα αυξήσεων στην ενέργεια.

·       Λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης της διαβίωσης των αναπληρωτών και των νεοδιορίστων συναδέλφων. Οικονομική ενίσχυση των νέων συναδέλφων.

·       Ουσιαστική αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για την κάλυψη των οδοιπορικών για εκπαιδευτικούς που μετακινούνται για να συμπληρώσουν το ωράριό τους ή να ανταποκριθούν σε άλλες υπηρεσιακές υποχρεώσεις (επιτηρήσεις πανελλαδικών εξετάσεων, βαθμολογικά κέντρα κ.λπ.) και διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση.

·       Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου, Κεραμέως (ν.4692/20, 4713/20, 4763/20, 4777/21, 4823/21 κλπ) και Πιερρακάκη 5082/2024.

·       Όχι στο νέο σχολείο – εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA. Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τους μέντορες, ενδοσχολικούς συντονιστές και εκπαιδευτικούς ομίλους. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο δημόσιο σχολείο. Επανασχεδιασμός της ύλης και των διδακτικών στόχων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την κάλυψη των μορφωτικών κενών των μαθητών μας, εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης στην εποχή της πανδημίας.

·       Επαναλειτουργία της Π.Δ.Σ. σε όλα τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ.

·       Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων. Αναβάθμιση του ΠΣΔ και των τεχνολογικών υποδομών των σχολείων, διακοπή της σύμβασης με την cisco και προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών.

·       Αναμόρφωση των ωρολογίων προγραμμάτων που οδήγησαν στον αφανισμό ολόκληρων επιστημονικών πεδίων δηλαδή των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας και άμεση επαναφορά της Κοινωνιολογίας.

·       Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 ισχύοντα!

·       Κατάργηση της διετούς υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού τους. Ακώλυτη μονιμοποίηση των νεοδιορίστων συναδέλφων (από το 2020 ), (κατάργηση του ν.4823/2021).

·       Πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών όλων των κατηγοριών, με δημοσιοποίηση όλων των κενών.

·       Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Καμία συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων.

·       Επαναφορά του επιδόματος σε όλους τους εργαζομένους στην Ειδική Αγωγή.

·       Όχι στις παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων στα σχολεία (ωράριο, εφημερίες, αναπληρώσεις, κ.ά.)

·       Να σταματήσουν οι ταχύρυθμες τηλεπιμορφώσεις - διαλέξεις. Ζητούμε ουσιαστική ετήσια επιμόρφωση πανεπιστημιακού επιπέδου (με ταυτόχρονη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα), για όλους.

·       Πάγια θέση και διεκδίκηση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι ότι: o αριθμός των μαθητών στα τμήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20 για τα τμήματα των Γυμνασίων και της γενικής παιδείας των Λυκείων, τους 15 στις κατευθύνσεις και τους 10 για τα εργαστήρια.

·       Κατάργηση της ισοτιμίας κολλεγίων - ΑΕΙ.

·       Κήρυξη απεργίας – αποχής από την αντιδραστική «αξιολόγηση - αυτοαξιολόγηση» που επιβάλλει το ΥΠΑΙΘ.

·       Κήρυξη απεργίας – αποχής από κάθε άσκηση καθηκόντων και ρόλους μέντορα και ενδοσχολικού συντονιστή.

·       Επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής από την ατομική αξιολόγηση, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης των Δικαστηρίων.

·       Ζητούμε από την ΟΛΜΕ να απαιτήσει αναλυτική ενημέρωση από το ΥΠΑΙΘ για τα κονδύλια που έχουν δαπανηθεί σχετικά με το πρόγραμμα «αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης».

·       Κάτω όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι! Αγωνιζόμαστε για πραγματικά Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο για όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί έξω από τη δημόσια εκπαίδευση.

·       Περιφρουρούμε τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, την διαδήλωση και την απεργία. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των αντεργατικών εκτρωμάτων «Χατζηδάκη», «Γεωργιάδη».

·       Ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – Κεφαλαίου.

 

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

·         ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟ-ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

·         ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην κεντρική πλατεία Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ 11.30 π.μ.

 

Για το Δ.Σ.

ΣΦΡΑΓΙΔΑ Β ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος                                                Ο Γ. Γραμματέας

Κουσινίδης Χαρίλαος                                          Βούλκος Χρήστος

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.