Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 11



Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                                Ορεστιάδα 30 - 10 - 2002
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                                     
Τηλ. 0552-24361
e-mail : belmeebr@otenet.gr

  ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ
Θέματα :
1.      Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση - Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.
Τρίτη 26 Νοεμβρίου στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Ορεστιάδας
2.      Aναδρομική χορήγηση οικογενειακού επιδόματος
3.      Υποδοχή νεοδιόριστων Τρίτη 5 Νοεμβρίου
4.      Ενημέρωση από την ΟΛΜΕ











Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Το Δ.Σ. νοιώθει την ανάγκη να απολογηθεί για την μεγάλη καθυστέρηση επικοινωνίας, πέρασαν ήδη δυο μήνες από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χωρίς να στείλουμε ενημερωτικό. Οι δικαιολογίες είναι αρκετές αλλά θα αρκεστούμε σε μια συγγνώμη από όλους σας.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με βαρύγδουπες υποσχέσεις από το ΥΠΕΠΘ, ότι φέτος τα σχολεία θα ξεκινήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως είδαμε για άλλη μια φορά τα γνωστά προβλήματα έλλειψης προγραμματισμού και αδιαφορίας που συνθέτουν την γενική εικόνα της γραφειοκρατίας του υπουργείου μας αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου γενικότερα. Συγκεκριμένα ενώ φέτος οι διορισμοί έγιναν πράγματι νωρίς το ΥΠΕΠΘ  παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις μας,²ανακάλυψε" μόλις τον Σεπτέμβριο ότι υπάρχουν υπεράριθμοι νεοδιόριστοι σε πολλές περιοχές. Αποτέλεσμα : οι οριστικές τοποθετήσεις των φιλολόγων στο νομό μας γίνανε ένα μήνα αργότερο από το κανονικό. Τα διοριστήρια καθυστέρησαν αδικαιολόγητα για άλλη μια φορά και οι νεοδιόριστοι παραμένουν απλήρωτοι επί δυο μήνες (ευτυχώς στις 1 Νοεμβρίου το θέμα αυτό λήγει).
Οι αναπληρωτές φέτος άρχισαν να προσλαμβάνονται από το Σεπτέμβριο, πλην όμως οι διορισμοί τους ακόμη συνεχίζονται (πόσες ώρες αλήθεια χάθηκαν για άλλη μια φορά;) και όσοι δουλεύουν παραμένουν απλήρωτοι. Η εργασιακή τους ανασφάλεια - ομηρία, απόρροια της πολιτικής των σφιχτών διορισμών συνεχίζεται και η έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο πρόσληψής τους, εντείνεται με τα συνεχή πειράματα στους πίνακες.
Το Δ.Σ. ασχολήθηκε ενεργά με όλα αυτά τα θέματα (είναι κάποιες από τις δικαιολογίες για την καθυστέρηση επικοινωνίας που προαναφέραμε), αλλά αυτό θα αποτελέσει ειδικό θέμα για την Γενική Συνέλευση που σύντομα θα κάνουμε. Παράλληλα τα χρόνια προβλήματα (οικονομική καθήλωση, απαξίωση των καθηγητών, υποταγή και κομματικός έλεγχος, υπαγωγή του σχολείου στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς, εγκατάλειψη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ.λ.π.) μας αναγκάζουν να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση. ΄Όλοι οι καθηγητές  στα Γυμνάσια , τα Λύκεια και τα ΤΕΕ ενωμένοι, ανεξάρτητα από ειδικότητα, χρόνια υπηρεσίας, είδος εργασιακών σχέσεων (μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι) και κύρια ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, με πνεύμα ενότητας και ευθύνης πρέπει να πάρουμε γερά στα χέρια μας τα αιτήματα του κλάδου, τα οποία θεωρούμε ώριμα, δίκαια και αναγκαία και να τα προωθήσουμε.
ΘΕΜΑ1ο  Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση - Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Τρίτη 26 Νοεμβρίου στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Ορεστιάδας
Το Δ.Σ. αποφάσισε την διεξαγωγή της ετήσιας εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στις 26 Νοεμβρίου ημέρα Τρίτη και ώρα 10 π.μ στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Ορεστιάδας. Η κατάθεση των ψηφοδελτίων μπορεί να γίνει μέχρι την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στα γραφεία της ΕΛΜΕ.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια  εντεινόμενη απαξίωση από μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων για την συμμετοχή στα κοινά, με αποτέλεσμα τη συνεχή απομάκρυνση πολλών συναδέλφων από τις δημοκρατικές διαδικασίες του κλάδου. Η τακτική αυτή ενθαρρύνει το ΥΠΕΠΘ να εντείνει τα αντιεκπαιδευτικά του μέτρα, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και στην οικονομική - κοινωνική υποβάθμιση του συνόλου των εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζουμε ότι η μέρα των εκλογών είναι συνδικαλιστική αργία, που χορηγείται για την συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση.
Το απερχόμενο Δ.Σ. είναι αποφασισμένο να προασπίσει με κάθε μέσο τον δημοκρατικό αυτό θεσμό. Για το λόγο αυτό θα τηρηθεί κατάλογος προσερχόμενων στον οποίο θα καταγράφονται όσοι συμμετέχουν στην συνέλευση. Παράλληλα θα εισπράττεται η συνδικαλιστική εισφορά, η οποία την φετινή χρονιά θα καταβληθεί εφάπαξ και θα είναι 30 Ευρώ. Επειδή υπάρχουν ελάχιστοι συνάδελφοι που δεν κατέβαλαν μέρος της περυσινής εισφοράς θα κληθούν να την καταβάλουν την ημέρα αυτή. Ο κατάλογος των προσερχόμενων θα κοινοποιηθεί στα σχολεία και στο Γραφείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΘΕΜΑ 2ο Aναδρομική χορήγηση οικογενειακού επιδόματος
Πέρυσι όσοι καθηγητές δεν παίρνανε το οικογενειακό επίδομα (ενώ το έπαιρνε ο ή η σύζυγος) προσφύγανε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την αναδρομική χορήγησή του. Το θέμα επανέρχεται και φέτος και σας στέλνουμε το σχετικό έγγραφο της ΟΛΜΕ. Το Δ.Σ. ήρθε σε επαφή με τα δικηγορικά γραφεία που πρότεινε η ΟΛΜΕ και επιλέξαμε του Μητρόπουλου, διότι ζήτησε την χαμηλότερη αμοιβή : 20 Ευρώ εφάπαξ και 5% επί των καθαρών αποδοχών, αν οι προσφυγές δικαιωθούν. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για όσους δικαιούνται την αναδρομική χορήγηση για το διάστημα 2000, 2001, και α΄ εξάμηνο του 2002 είναι:
  1. Διοριστήριο
  2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  3. Ληξιαρχική πράξη γάμου
  4. Βεβαίωση από το σχολείο ότι το διάστημα αυτό, δεν λαμβάνανε το οικ. επίδομα
  5. Βεβαίωση από την υπηρεσία του - της συζύγου ότι το διάστημα αυτό, λαμβάνανε το επίδομα
  6. Επικυρωμένη φωτοτυπία  της αστυνομικής ταυτότητας
  7. Για όσους έχουν παιδιά που συμπληρώσανε το 18ο έτος, σπουδάζουν  και είναι κάτω από 24 ετών χρειάζεται βεβαίωση σπουδών.
Τα δικαιολογητικά αυτά μαζί με 20 Ευρώ ανά καθηγητή αφού συγκεντρωθούν ανά σχολείο μπορούν να σταλούν είτε απευθείας στο δικηγορικό γραφείο ( Σίνα 18, τηλ. 0103613592) είτε να δοθούν στα μέλη της ΕΛΜΕ (απευθείας, είτε μέσω του Γραφείου) για να σταλούν συγκεντρωτικά.
ΘΕΜΑ 3ο  Υποδοχή νεοδιόριστων Τρίτη 5 Νοεμβρίου
Λόγω του γνωστού προβλήματος των υπεράριθμων φιλολόγων αλλά και των ΠΕΚ νεοδιόριστων, η καθιερωμένη υποδοχή των νεοδιόριστων θα γίνει και αυτή καθυστερημένα την ΤΡΙΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 8μ.μ στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Ορεστιάδας.
ΘΕΜΑ 4ο Ενημέρωση από την ΟΛΜΕ
      
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ στις 21/11/02 και συζήτησαν θέματα σχετικά με
α) Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
β) Εκπαιδευτικές άδειες
γ) Αναδρομικά Οικογενειακού επιδόματος
δ)Οικονομικές εκκρεμότητες
ε) Ασφαλιστικό
στ) Υπηρεσιακά συμβούλια
ζ) Διορισμούς
Όσον αφορά το ασφαλιστικό αλιεύσαμε από τα δελτία ειδήσεων την παρακάτω ανακοίνωση :
Αλλαγή στη διάταξη που αφορά τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών
      Ο κ. Φλωρίδης προανήγγειλε αλλαγή στη διάταξη που αφορά τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών, και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την αναγνώριση πενταετούς πλασματικού χρόνου ``αδιοριστίας`` για τους εκπαιδευτικούς ώστε να συμπληρώσουν 35ετία. Όπως όμως παρατήρησε ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρσένης, η έννοια της αδιοριστίας-αναμονής διορισμού δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά όλες τις κατηγορίες πτυχιούχων, και σε κάθε περίπτωση, η επετηρίδα στην οποία εντάσσονταν οι εκπαιδευτικοί έχει καταργηθεί και οι προσλήψεις γίνονται μέσω διαγωνισμών. Απαντώντας, ο κ. Φλωρίδης δέχθηκε το σκεπτικό του κ. Αρσένη επιφυλασσόμενος για τη διατύπωση προσθήκης, βάσει της οποίας η παραπάνω διάταξη θα αφορά τους εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν μέσω της επετηρίδας.


Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      Δεμερδεσλής Γιώργος                                         Πετρέσης Κυριάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.