Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.



Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                                        Ν. Ορεστιάδα 28 - 06 - 2021

ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ                                          Αρ. πρωτ.: 58

e-mail :b.elme.evrou@gmail.com

blog: http://b-elme-evrou.blogspot.gr/

 

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Το Δ.Σ της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ επανέρχεται στο ζήτημα της κατάργησης και μείωσης ωρών στα μαθήματα κλάδων Κοινωνιολογίας, Οικονομίας, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών και Καλλιτεχνικής Παιδείας.

Έναν χρόνο μετά την ψήφιση του Ν.4692/2020 «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» χιλιάδες μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εξαφάνισής τους από τη δημόσια εκπαίδευση και τη μόνιμη είσοδό τους στον κόσμο της ανεργίας. Τα νέα ωρολόγια προγράμματα των Γυμνασίων και ΓΕΛ που προέκυψαν από τον παραπάνω νόμο, αφανίζουν οριστικά από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

·           στη Γ΄ Λυκείου μετά από 39 χρόνια διδασκαλίας (σχ. έτος 2021-2022), το μάθημα της Κοινωνιολογίας

·           το Γραμμικό Σχέδιο και Ελεύθερο Σχέδιο (σχ. έτος 2020-2021), ειδικά μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα, γεγονός που ενισχύει την ταξικότητα του δημόσιου σχολείου, εφόσον πλέον τα μαθήματα αυτά προσφέρονται κυρίως σε ορισμένα φροντιστήρια.

·           στη Β΄ Λυκείου τα μαθήματα Σύγχρονος Κόσμος – Πολίτης και Δημοκρατία (γενικής παιδείας) και Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (κατεύθυνσης), (σχ. έτος 2020 – 2021).

·           Στην Α΄ Λυκείου τα μαθήματα επιλογής Καλλιτεχνική Παιδεία και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, (σχ. έτος 2020 – 2021).

Επίσης:

·           Στην Α΄ Λυκείου μειώνουν από 3 σε 2 ώρες το μάθημα Πολιτικής Παιδείας, (σχ. έτος 2020 – 2021).

·           Τέλος, στα Γυμνάσια μειώθηκαν οι διδακτικές ώρες από 2 σε 1 ώρα στο μάθημα «Οικιακή Οικονομία» στην Α΄ Γυμνασίου (ισχύς από την σχολική χρονιά 2020 – 2021), ενώ το μάθημα είχε καταργηθεί από τη Β΄ Γυμνασίου με το ΦΕΚ 1640/Β/9.6.2016.

 

Πρόκειται για ολική εξαφάνιση των κοινωνικών επιστημών και των τεχνών από την Εκπαίδευση! Ειδικά για τις κοινωνικές επιστήμες οι οποίες διδάσκονται στο Γυμνάσιο μόνο για ένα δίωρο και στο Δημοτικό στην ουσία καθόλου. Αυτή η εξέλιξη δεν εξοβελίζει μόνο τον κλάδο ΠΕ78 των κοινωνικών επιστημών, αλλά επιφέρει μεγάλο πλήγμα και στον κλάδο ΠΕ80 Οικονομίας με τους οποίους υπάρχει κοινή πρώτη ανάθεση για τα μαθήματα της Β΄ και Α΄ ΓΕΛ!

Φυσικά περιορίζει εξίσου σε μεγάλο βαθμό και τους κλάδους των εικαστικών ΠΕ08 Καλλιτεχνικών μαθημάτων, ΠΕ79.02 Τεχνολογίας Μουσικής/Ήχου, ΠΕ89.01 Καλλιτεχνικών Σπουδών! Μόνιμοι εκπαιδευτικοί των ΠΕ78 και ΠΕ80 κρίθηκαν φέτος κατά εκατοντάδες υπεράριθμοι με τους κοινωνικούς επιστήμονες να βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις με μηδενικό ωράριο! Χιλιάδες οργανικές θέσεις θα χαθούν και χιλιάδες συνάδελφοι θα βρεθούν σε καθεστώς αβεβαιότητας και εργασιακής επισφάλειας.

Ήδη οι προσλήψεις αναπληρωτών αυτών των κλάδων ήταν μειωμένες τη φετινή χρονιά που ίσχυσε η κατάργηση των μαθημάτων της Β΄ Λυκείου. Οι συνάδελφοι αναπληρωτές που επί χρόνια στήριζαν τη δημόσια εκπαίδευση και κάλυπταν πραγματικά κενά, μετακινούμενοι με προσωπικό και οικονομικό εν τέλει κόστος σε όλη την Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις και πάνω από δεκαετία, όχι απλά δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν, αλλά δεν πρόκειται και να ξαναεργαστούν στο Δημόσιο Σχολείο. Βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και εργασιακού μεσαίωνα της οποίας την πλήρη έκταση δεν έχουμε δει ακόμα!

Χωρίς καμία επιστημονική ή παιδαγωγική τεκμηρίωση το υπουργείο διαμορφώνει ωρολόγια προγράμματα, καταργεί ή υποβαθμίζει μαθήματα αιφνιδιάζοντας τη σχολική κοινότητα. Η λογική που επικρατεί για τις αλλαγές αυτές είναι ξεκάθαρη: στο Δημόσιο Σχολείο πρέπει να ελαχιστοποιηθεί το κόστος της παρεχόμενης εκπαίδευσης και να μειωθεί ακόμα περισσότερο το εκπαιδευτικό προσωπικό. Απώτερος σκοπός η δημιουργία εκπ/κών χωρίς ωράριο, υπεραρίθμων, μονίμως περιπλανωμένων σε 4 και 5 σχολεία! Και στη συνέχεια ποιος ξέρει; Μήπως η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ στοχεύει σε νέες διαθεσιμότητες και «ονειρεύεται» τις ημέρες του Αρβανιτόπουλου; Στην περίπτωση βέβαια των Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών οι αλλαγές είναι απόρροια και των εμμονών και των ξεπερασμένων ιδεοληψιών που έχει η πολιτική ηγεσία.

Αντί να οδεύουμε λοιπόν προς ένα σχολείο ουσιαστικών γνώσεων και ολόπλευρης μόρφωσης, το οποίο φέρνει σε επαφή τους μαθητές με την κοινωνία, την ιστορία, το περιβάλλον, την τέχνη και τον πολιτισμό και που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, παρακολουθούμε τη σταδιακή ολίσθησή του σε ένα «κέντρο» στείρας απόκτησης βασικών «δεξιοτήτων» όπως καθορίζονται από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε

Για μια ακόμη φορά θεωρούμε απαράδεκτη και απαξιωτική τη συμπεριφορά που επέδειξε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ απέναντι στους εκπαιδευτικούς των παραπάνω κλάδων και συνολικά στον εκπαιδευτικό κόσμο, στην πρόσφατη συνάντηση με την ΟΛΜΕ (22/06) σχετικά με το ζήτημα των ωρολογίων προγραμμάτων και τις επιπτώσεις τους στις Κοινωνικές και Οικονομικές επιστήμες και την Καλλιτεχνική Παιδεία. Στην ερώτηση για το τι σκοπεύουν να κάνουν για το ζήτημα αυτό που είναι σε βάρος της μόρφωσης των μαθητών και τι θα απογίνουν οι εκπαιδευτικοί που κρίθηκαν υπεράριθμοι στις τελευταίες υπηρεσιακές μεταβολές, λόγω του εξοβελισμού των παραπάνω μαθημάτων, όχι μόνο δεν δόθηκε καμία απάντηση, αλλά παράλληλα ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ «…από ποια μαθήματα προτείνουν να αφαιρεθούν ώρες προκειμένου να επανέλθουν τα καταργημένα μαθήματα αυτών των επιστημών»!!! Ο κοινωνικός αυτοματισμός σε όλο το μεγαλείο του!

Για όλα τα παραπάνω ο κλάδος οφείλει να είναι στις επάλξεις.

Αγωνιζόμαστε για:

·           Πλήρη μορφωτικά δικαιώματα για όλους τους μαθητές.

·           Μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα τώρα!

·           Πλήρη διασφάλιση των εκπαιδευτικών θέσεων όλων των συναδέλφων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

·           Καμία απόλυση εκπαιδευτικού! Καμία κατάργηση μαθήματος!

·           Κατάργηση του ν. Γαβρόγλου (προσοντολόγιο), του ν. 4692/20 Κεραμέως και των νέων ωρολογίων προγραμμάτων που πλήττουν τους κλάδους των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και νομικών επιστημών, της καλλιτεχνικής παιδείας και των αρχιτεκτόνων  – πολ. μηχανικών.

·           Μόνιμους μαζικούς διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία!

 

Η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», η πολιτική των απολύσεων, δεν θα περάσει!

Το φθηνό σχολείο των περικοπών δεν αξίζει στους μαθητές μας!

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

Η Πρόεδρος                                                                         Η Γ. Γραμματέας

 

 

Γιαννάτου Κική                                                                    Γεωργουσίδου Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.